Login
Logo Waterbouwers

Kraanschip

Kraanschip_Verenging_van_Waterbouwers.jpg

Naam: 

Volkerak

Beschrijving:

Een kraanschip is een multifunctioneel schip dat inzetbaar is voor verschillende soorten werkzaamheden zoals baggerwerk en kust- & oeverwerk. Dit type kraanschip is een vaartuig met een rupskraan en tevens voorzien van spudpalen. Met de kraan kan er lading aan boord van het schip, of een beunbak of een ander vaartuig, worden geladen of overgeslagen. Denk dan bijvoorbeeld aan verschillende zand- en steensoorten, baggerslib of andere materialen.

Werkzaamheden:

Kraanschepen worden ingezet tijdens baggerwerkzaamheden maar ook voor werkzaamheden aan het vaarwater zoals het aanbrengen van bodem- en oeverbestorting. Veel waterbodems in havens, bij dijken, glooiingen en kunstwerken zoals sluizen, worden verstevigd met een extra laag zand of steen. Kraanschepen worden ook vaak ingezet om zink- en kraagstukken op de bodem te plaatsen. Zink- en kraagstukken zijn van wiepen (wilgenhout) gevlochten matten die worden afgezonken met steenbestorting en daarmee oevers en waterbodems tegen erosie beschermen.

Materieel in beeld

Het materieel dat de waterbouwer voor de uitvoering van waterbouwkundige werken inzet is zeer gevarieerd. Het gaat om grote baggerwerktuigen, kleinschalig baggermateriaal voor het baggeren van de kleinere binnenwateren of werktuigen voor het nauwkeurig schoon maken van de vervuilde bodems, kraanpontons en werktuigen voor het aanbrengen van constructies. Dit materieel wordt voor de waterbouwsector ‘op maat‘ gemaakt, meestal in samenwerking met gespecialiseerde scheepswerven en toeleveranciers. De waterbouwsector past innovatieve technieken toe en heeft in de afgelopen jaren het waterbouwmateriaal doorontwikkeld.