Login
Logo Waterbouwers

Cutterzuiger/ snijkopzuiger

van_der_herrik_cutterzuiger_Vereniging_van_Waterbouwers.jpg

Naam: 

Cornelis

Beschrijving:

Een snijkopzuiger of cutterzuiger is een stationair of zelfvarend werktuig, die met behulp van zijn roterende snijkop materiaal van de bodem losmaakt (snijden of 'cutting').

Het schip of de ponton heeft aan zijn voorzijde de ladder met de snijkop. Aan de achterzijde steken in het algemeen twee zogenaamde spudpalen door het ponton. Eén van beide palen zit vast in de zee- of rivierbodem, en zorgt voor de stabiliteit van het schip. Meestal steekt één spudpaal direct door het ponton (de zogenaamde hulpspud) en de andere spudpaal steekt door de zogenaamde spudwagen. De spudwagen kan in de lengterichting in het schip of ponton bewegen over een afstand van een meter of 6.

Werkzaamheden:

De cutterzuiger/ snijkopzuiger wordt gebruikt voor de aanleg van havens, het uitdiepen van vaargeulen en het winnen van mineralen. Vaak zijn dit hardere materialen die met een sleephopperzuiger niet kunnen worden losgemaakt en opgezogen.

Materieel in beeld

Het materieel dat de waterbouwer voor de uitvoering van waterbouwkundige werken inzet is zeer gevarieerd. Het gaat om grote baggerwerktuigen, kleinschalig baggermateriaal voor het baggeren van de kleinere binnenwateren of werktuigen voor het nauwkeurig schoon maken van de vervuilde bodems, kraanpontons en werktuigen voor het aanbrengen van constructies. Dit materieel wordt voor de waterbouwsector ‘op maat‘ gemaakt, meestal in samenwerking met gespecialiseerde scheepswerven en toeleveranciers. De waterbouwsector past innovatieve technieken toe en heeft in de afgelopen jaren het waterbouwmateriaal doorontwikkeld.