Tag(s):
Extern

In de wereld van zandwinning en bouwgrondstoffen draait het niet alleen om opgraven en verkopen, maar ook om slimme strategieën en duurzame keuzes. Hein Gartsen werkt als commercieel manager bij Smals Bouwgrondstoffen, onderdeel van Koninklijke Smals. Zijn missie: “Optimaal benutten wat de grond ons geeft.” Samen met productiemanager Annieke van Ast beheert Gartsen zes zandwinlocaties in Nederland en Duitsland. Inmiddels vormen ze al zes jaar een duo waarin productie en verkoop van bouwstoffen nauw met elkaar verbonden zijn. “We leveren geen restproducten op, alles vindt een hoogwaardige bestemming”.
Bodem als uitgangspunt
“Verkopers beginnen meestal bij de klant, wij beginnen bij de bodem”, vertelt Gartsen. “Ik geloof in maximale benutting zonder verspilling. Of het nu ophoogzand, metselzand, voegzand of betonzand is, we willen elk deel van de grond gebruiken.” Gartsen verkoopt alle soorten zand en grind die hij tegenkomt, zonder restproducten over te houden. “Zelfs als ik klei tegenkom, zorg ik dat ik daar een afnemer voor vind. Zo wordt slechts één keer energie gestoken in elke gewonnen kuub, dat is wel zo duurzaam.”
Circuzand: innovatie in upcycling
Koninklijke Smals omarmt duurzaamheid op een unieke manier met de ontwikkeling van ‘Circuzand’. “Het was voor ons het ei van Columbus”, vertelt Gartsen enthousiast. Hij vond een manier om gebroken betonpuin te mengen met primair zand, waardoor een hoogwaardige en duurzame nieuwe grondstof ontstond. “Circuzand maakt het mogelijk om de zandkringloop te sluiten. Zo dragen we niet alleen bij aan circulaire bouwoplossingen, maar besparen we ook op primaire grondstoffen. Circuzand voldoet aan alle strenge kwaliteitseisen van de betonindustrie. Met automatische meetsystemen houden we de kwaliteit scherp in de gaten. Elke 30 seconden wordt het gemengde zand geanalyseerd en waar nodig bijgestuurd, met een consistent product als resultaat.”
Korte lijnen en kwaliteitsgarantie
Bij Koninklijke Smals biedt Gartsen zijn klanten zekerheid over kwaliteit en betrouwbaarheid. “We hebben korte lijnen”, legt hij uit. “Ons zand wordt frequent door een onafhankelijke instantie gekeurd. Als er iets mis is, lossen wij dat op. Door onze metingen en het onafhankelijke toezicht hierop kunnen onze klanten vertrouwen op onze kwaliteit.” Gartsen werkt met een hoge mate van zelfstandigheid en heeft de vrijheid om zijn eigen verkoopplan uit te voeren. “Elk jaar stel ik mijn jaarcontracten op en stem de behoefte van de klant af met de productie van de betreffende zandwinning.”
Een toekomst in speciaal zand
Met Circuzand heeft Smals een belangrijke stap gezet richting circulaire bouwmaterialen, maar Gartsen heeft nog meer toekomstplannen. Hij is vastberaden: “In de toekomst wil ik nog verder gaan, dieper de materie in en meer speciale zandsoorten ontwikkelen die bijdragen aan duurzame bouwoplossingen. Circulair zand komt bij ons vandaan. Wij geven de bodem de waarde die het verdient.”
Meer informatie: www.smals.com