Tag(s):
Extern
Piet Blokland, schipper op de sproeiponton Omega bij DEME, brengt zijn dagen door op het water. Voor hem voelt dit werk als een roeping: “Ik ben graag alleen in de natuur, met de stilte om me heen. Daar voel ik me thuis. Het water trekt gewoon,” vertelt Blokland. Hij is verantwoordelijk voor het aansturen van de sproeiponton, die zandlagen aanbrengt bij dijkversterkingsprojecten. “Met de multicat Feniks leg ik de ankers en zet ik het sproeien in via de Omega. Als een spin leg ik het werkschip ertussen, dat vind ik het leukste om te doen. Via de lieren hou ik de balans en zorg ik dat het zand precies op de juiste plek terechtkomt.”
Een vak dat van huis uit werd meegegeven
De interesse voor het vak begon al op jonge leeftijd. “Mijn vader zat op een hopper en thuis aan tafel luisterde ik altijd naar zijn verhalen,” zegt Blokland. Na zijn technische opleiding en het behalen van zijn vaarbewijs, koos hij er meteen voor om de praktijk in te gaan. Zijn eerste werkervaring was bij Blokland, waar hij zich bezighield met het sprokkelen van hout en het maken van zinkstukken. “Door het werken met aannemers voor het afzinken van zinkstukken kwam ik in aanraking met de waterbouw. Het werk in de waterbouw leek me wel wat, en zo kwam ik in 2000 terecht bij DEME. Sindsdien voer ik met veel plezier projecten voor hen uit.”
Verschillende projecten en de kunst van het sproeien
Door de jaren heen heeft Blokland aan diverse projecten meegewerkt. Zo werkte hij aan het uitbaggeren van de Bergse Plassen en de Kralingse Plas, en het voorzien van nieuwe zandbodems in Haarlem en Alkmaar. Het project bij de Bergse Plassen staat hem nog helder voor de geest: “Dat vond ik het mooiste project omdat het zo afwisselend was. We moesten eerst baggeren, daarna de bagger verpompen via een leiding, en uiteindelijk een zandlaag sproeien om de veenlaag op zijn plek te houden. Die afwisseling vond ik fantastisch.”
Een ander project dat hem goed is bijgebleven, is IJburg, waar grote hoeveelheden zand werden aangebracht. “Daar had ik te maken met veel grotere hoeveelheden. Ik zat toen op de grote sproeiponton Otter, waar we soms wel 10.000 kuub per uur konden sproeien. Dat is toch wat anders dan hier bij Hof op Marken, waar ik zo’n 300 kuub per uur kan sproeien vanwege de vereiste precisie.”
Het Project Dijkversterking Marken: nauwkeurig en uitdagend werk
Sinds twee jaar werkt Blokland aan het Project Dijkversterking Marken, dat onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma valt en wordt uitgevoerd door combinatie Hof op Marken. Dit project is gericht op het versterken van de dijken rondom het schiereiland Marken. Blokland: “Het werk hier vraagt om precisie. We versterken de dijk over een lengte van 5 kilometer en leggen een toegangsdam aan naar de vuurtoren, met aan weerszijden strandjes voor recreanten. Voordat ik kon beginnen met sproeien, moesten eerst de ringslangen en monitoringsapparatuur geplaatst worden en proefsleuven aangebracht. Pas daarna kon ik aan de slag.”
Het aanbrengen van de zandlagen verloopt volgens een nauwkeurige planning en vereist een constante focus. “De dijk is opgebouwd in vakken van 10 meter breed. Je begint met de onderste laag van een halve meter, 20 meter breed. Daarna werk je naar de taludlijn, wat betekent dat je bij de volgende laag 4 tot 5 meter naar binnen springt.” legt Blokland uit. “Hier moet je echt je aandacht bij houden. Het is nauwkeurig werk, en ik vind het uitdagender dan grootschalig sproeien.”
Weerstand en weersinvloeden
De natuur werkt niet altijd mee aan projecten op het water. Vooral de winter kan behoorlijk uitdagend zijn. “Vorig jaar was het IJsselmeer dichtgevroren en moesten we een ijsbreker laten komen om het ijs te breken. Pas daarna konden we de werkzaamheden weer oppakken. Het weer kan een flinke invloed hebben op onze voortgang, maar dat hoort bij het vak.”
Oog voor techniek en details
Met behulp van moderne technieken zorgt Blokland dat de sproeiwerkzaamheden nauwkeurig worden uitgevoerd. “Via het scherm kan ik de sproeikop zien en precies in het juiste vak sproeien. De kunst is om het zand goed over de oppervlakte te verdelen, ook al wisselen de mengselverhoudingen altijd een beetje. Dit werk vraagt om inzicht en gevoel voor techniek, en dat maakt het ook interessant.”
Blokland kijkt met trots naar de precisie die hij en zijn team bereiken bij het project Dijkversterking Marken. “We werken hier met veel zorg voor het milieu en de historische waarde van het gebied. Het aanbrengen van de zandlagen moet zorgvuldig gebeuren om de bestaande structuur van het landschap en de dijk te behouden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat Marken ook in de toekomst veilig is voor overstromingen en extreme weersomstandigheden.”
Een leven op het water
Met twintig jaar ervaring in de waterbouw, een technische achtergrond, en een diepgewortelde passie voor het water, voelt Blokland zich thuis in zijn rol als schipper op de sproeiponton. Hij draagt zijn steentje bij aan de veiligheid van Nederland en geniet van de rust en vrijheid die zijn beroep biedt. “Ik vind het prachtig dat ik op het water kan werken en bij kan dragen aan zulke grote projecten. De precisie en verantwoordelijkheid die dit werk met zich meebrengt, geven mij enorme voldoening.”
Meer informatie: www.deme-group.com