Tag(s):
Extern
Astrid Berndsen is als energy & emissions engineer bij Van Oord dagelijks bezig met duurzaamheid. Het grootste deel van haar werk bestaat uit emissie- en MKI-berekeningen maken. “Je bent voortdurend aan het afwegen of alles betaalbaar blijft, uitvoerbaar is binnen het project en of er innovaties toegepast kunnen worden. Geen project is hetzelfde: juist die afwisseling maakt het werk voor mij interessant en elke keer weer uitdagend. Ik heb altijd zin om naar mijn werk te gaan.”
Astrid Berndsen is als Energy & Emissions Engineer sinds anderhalf jaar bij Van Oord dagelijks bezig met duurzaamheid. Het grootste deel van haar werk bestaat uit het maken van emissie- en MKI-berekeningen. Niet alleen vanuit het gebruik van brandstoffen, maar ook de inzet van materialen en materieel. Daarmee maakt zij levenscyclusanalyses (LCA’s) om tot de meest duurzame optie voor het project te komen. “Je bent voortdurend afwegingen aan het maken of het betaalbaar blijft, of het uitvoerbaar is binnen het project, en of er innovaties toegepast kunnen worden. Geen project is hetzelfde. Juist die afwisseling maakt het werk voor mij interessant en elke keer weer uitdagend. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.”
Berndsen volgde een studie Internationaal Land- en Watermanagement aan de Universiteit van Wageningen en was betrokken bij diverse buitenlandse projecten waaronder een stage in Nepal. “Ik vind duurzaamheid erg belangrijk. Met deze studierichting kun je echt impact maken.” Ook de diversiteit van haar vak spreekt Berndsen erg aan. “Elke casus is anders met een nieuw team en nieuwe uitdagingen. Voor elk project of tender moet je maatwerk leveren. Het geeft energie om samen met de andere disciplines te zoeken naar de beste oplossing. Ik vertegenwoordig namens Van Oord het stuk duurzaamheid, MKI en CO2, maar je moet een afweging ook bekijken vanuit ontwerp en prijsvorming. Zo krijg je elke keer een inkijkje wat er allemaal meeweegt in de uiteindelijke beslissing. Dat levert regelmatig leuke discussies op waarbij we met elkaar tijdens creatieve sessies tot verrassende oplossingen komen. Ik kan enorm genieten van zo’n proces.”
Master Climate Studies
Om haar kennis over duurzaamheid en het klimaat nog verder te verdiepen deed Berndsen ook een master Climate Studies in Wageningen. “Tijdens deze studie hield ik me vooral bezig met het maken van emissieberekeningen, het in kaart brengen van kringlopen en klimaatvraagstukken, maar ook klimaatadaptie, hoogwaterveiligheid en het voorkomen van uitstoot.” Na een tussenstap bij een onderzoeksbureau waarbij Berndsen vooral individueel werkte miste ze daar toch het werken in teams. Toen ze de vacature voor haar huidige functie bij Van Oord voorbij zag komen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.
Koplopersgroep
“De Nederlandse Waterbouwsector beschikt over veel kennis van hoge kwaliteit op het gebied van watermanagement”, vertelt ze enthousiast. “De sector biedt dynamisch en uitdagend werk met veel innovatie. Als je een tender of aanbesteding wilt winnen moet je steeds iets nieuws bedenken. Dat geeft energie.” Ze werkt dan ook graag voor een bedrijf als Van Oord die, net als zij, duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. “Van Oord heeft zich gecommitteerd aan netto-nul uitstoot in 2050 en investeert veel in duurzaam materieel. Zo kunnen we sommige projecten al nagenoeg emissieloos uitvoeren. Daar ben ik echt trots op. In 2024 hebben we wetenschappelijk onderbouwde doelen aangenomen om onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen in lijn met een 1.5°C-pad. Onlangs hebben we ons kraanschip Christiaan P een upgrade gegeven, waardoor het nu volledig elektrisch kan varen en emissieloos kan werken. Ook hebben we het grootste laadplein voor zwaar materieel ter wereld aangelegd waar ook andere bedrijven gebruik van kunnen maken. Het blijft bij Van Oord dus niet alleen bij mooie praatjes, we voegen ook de daad bij het woord. Het is erg inspirerend om bij die groep koplopers te horen.”
Afwisselend werk
Berndsen gaat graag het veld in om met collega’s uit de sector en mensen uit de praktijk te praten om tot een zo pragmatisch mogelijke en werkbare oplossing te komen die ze dan bespreekt in het projectteam. “Het is altijd een puzzel om alles op tijd rond te krijgen en om mijn eigen planning te bewaken. Dat is soms best een uitdaging omdat alle invoerfactoren en afwegingen pas definitief zijn aan het einde van de tender. Ik ben veel in overleg om met de klant de voortgang van een project te bespreken, of om af te stemmen hoe we verder gaan. Daarnaast fungeer ik vaak als sparringpartner voor mijn collega’s die altijd met ad-hoc vragen bij me terecht kunnen. Veel binnenwerk dus, maar ik probeer daarnaast regelmatig een project te bezoeken. Ik vind het namelijk ook heerlijk om buiten te zijn.” Een dag is voor Berndsen geslaagd als er een beslissing genomen is waar ze zelf tevreden mee is, of als er een goed overleg is geweest waarbij alle neuzen weer dezelfde kant opstaan. “Als iedereen tevreden is, ben ik dat ook.”