Login
Logo Waterbouwers

De waterbouw is groots, indrukwekkend en onmisbaar

Koen Overduin – Assistent uitvoerder en werkvoorbereider bij Tebezo

Tebezo3_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern

Na zijn mbo-opleiding vond Koen Overduin zijn weg naar de wegenbouw, maar zijn interesse werd tijdens zijn hbo-studie al snel gewekt door de mogelijkheden in de constructieve waterbouw. Gedreven door zijn liefde voor grote constructies en zijn fascinatie voor scheepvaart en water, koos hij voor een pad in de waterbouw. “De waterbouwprojecten van Tebezo zijn groots en indrukwekkend. En we werken met mooie natuurlijke producten zoals hout en staal.” Nu brengt hij zijn passie voor waterbouw dagelijks tot leven als werkvoorbereider en assistent uitvoerder bij Tebezo. “We zijn met onze onderhoudswerkzaamheden en nautische dienstverlening een onmisbare schakel geworden voor allerlei opdrachtgevers.”

Tebezo3_Vereniging_van_Waterbouwers

Koen Overduin, een young professional in de civiele techniek, brengt zijn passie voor waterbouw dagelijks tot leven als werkvoorbereider en assistent uitvoerder bij Tebezo. Met zowel een mbo- als hbo-achtergrond heeft hij zich snel ontwikkeld tot een waardevolle kracht in de waterbouwsector.

Tijdens zijn hbo-opleiding civiele techniek aan de Hogeschool Rotterdam vond Overduin zijn weg naar de wegenbouw, maar zijn interesse werd tijdens zijn hbo-studie al snel gewekt door de mogelijkheden in de constructieve waterbouw. Gedreven door zijn liefde voor grote constructies en zijn fascinatie voor scheepvaart en water, koos hij voor een pad in de waterbouw. “De waterbouwprojecten zijn groots en indrukwekkend”, zegt Overduin. “En we werken met mooie natuurlijke producten zoals hout en staal.”

Van wegenbouw naar waterbouw

De invloed van zijn vader, die zelf werkzaam is in de wegenbouw, was van onschatbare waarde voor Overduin. “Hij adviseerde me ooit om infratechniek te proberen. Ik wist na de mavo niet wat ik moest doen, maar de technische wereld sprak me wel aan.” Bij Tebezo voert hij verschillende werkzaamheden uit. Naast het onderhoud aan vaarwegen en oevers levert Tebezo ook nautische dienstverlening en vervangen ze verlichting en borden. Daarnaast voeren ze werkzaamheden uit om calamiteiten te bestrijden. “We hebben diverse opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, provincies en waterschappen. We zijn voor velen een onmisbare schakel geworden.”

Van theorie naar praktijk

Na zijn studie ging Overduin meteen aan de slag bij Tebezo, waar hij direct betrokken was bij de uitvoering van projecten. “Op school leer je hoe je een constructie uitrekent, maar hier leer je wat je moet doen als iets kapot gaat en bedenken we ter plekke oplossingen”, zegt hij. “Het is veel praktischer. Geen dag is hetzelfde. Buiten leer je pas echt hoe het eraan toe gaat in de praktijk. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd.”

Overduin is graag op de achtergrond bezig. Als werkvoorbereider houdt hij zich bezig met de planning en voorbereiding, terwijl zijn ervaringen in de uitvoering hem waardevolle inzichten geven. “Deze ervaring helpt mij bij de werkvoorbereiding van toekomstige projecten. Ik heb er een beter beeld bij en weet waar we naartoe willen werken”, legt hij uit.

Tebezo4_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgAssistent uitvoerder met visie

Als assistent uitvoerder is Overduin verantwoordelijk voor de voortgang van werkzaamheden op de projectlocatie. “Ik vang de werknemers ‘s ochtends op in de bouwkeet en geef uitleg over de planning en werkwijze. Daarnaast zorg ik voor voldoende materiaal op het werkschip en leg ik de voortgang vast in rapportages. We zijn flexibel inzetbaar en hebben een hands-on mentaliteit. Soms gaan andere werkzaamheden even voor.” Een hoogtepunt voor Overduin is het vinden van praktische oplossingen. “Het is leuk als je een oplossing bedenkt die werkt in de praktijk”, zegt hij enthousiast.

Overduin inspireert graag young professionals in de civiele techniek en kijkt uit naar de toekomst. “Bij Tebezo krijg je goede begeleiding en de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen”, concludeert hij. “Ik hoop nog lang aan constructieve projecten in de regio Rotterdam te werken.”

Ook werken bij Tebezo? Zie www.tebezo.nl