Login
Logo Waterbouwers

Van bodem- en milieubeheer tot omgevingscommunicatie

Beroep_Daisy_Ansems_Van_Oord_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern
Beroep_Daisy_Ansems_Van_Oord_Vereniging_van_Waterbouwers

Daisy Ansems heeft zich bij Van Oord ontwikkeld van een bescheiden adviseur tot een sleutelfiguur in de sector. Ze heeft momenteel een dubbelfunctie bij het project Dijkversterking Hansweert als grondstromen- en omgevingscoördinator. Hierbij heeft ze, als onderdeel van de combinatie Answest, een cruciale rol in de communicatie met de omgeving. Daarnaast adviseert ze over efficiënt en goed (her)gebruik van grond. “Juist die combinatie van werkgebieden maakt mijn werk zo boeiend.”

Midden in de waterbouwsector staat Daisy Ansems haar mannetje wel. In haar carrière heeft ze zich ontwikkeld van een bescheiden adviseur tot een sleutelfiguur in de sector. Ze vervult momenteel een dubbelfunctie bij het project Dijkversterking Hansweert als grondstromen- en omgevingscoördinator. Hierbij heeft ze, als onderdeel van de combinatie Answest een cruciale rol in de communicatie met de omgeving. Daarnaast adviseert ze over goed en efficiënt (her)gebruik van grond. “De combinatie van beide werkgebieden is juist zo boeiend. Er moet vooraf van alles geregeld worden om het project daadwerkelijk uit te mogen voeren. Daarbij komen mijn vakkennis over bodemonderzoeken en mijn communicatieve vaardigheden zeer goed van pas. Voor mij komt in het vak van omgevingscoördinatie nu alles samen, van bodemonderzoeken en vergunningen tot stakeholdercommunicatie.”

Daisy Ansems begon aan de mavo, gevolgd door de havo. Ze zette haar studie voort aan de Hogeschool voor Techniek en Stedenbouw (HTS), opleiding civiele milieutechniek, en deed een masteropleiding aan de Universiteit van Wageningen (Nu WUR, red.). Na haar studies verwierf ze 10 jaar waardevolle ervaring bij een milieuadviesbureau, waar ze verantwoordelijk was voor het voorbereiden, begeleiden en rapporteren van bodem- en waterbodemonderzoeken en saneringen.

Van alle markten thuis

Haar overstap naar Van Oord in 2015 was gebaseerd op haar diepgaande nieuwsgierigheid naar wat er gebeurt met haar milieuonderzoeksrapporten wanneer ze in handen zijn van aannemers. Ze is binnen Van Oord betrokken geweest bij veel aanbestedingen en werken in de uitvoering. Daisy heeft als adviseur grondstromen meegewerkt aan indrukwekkende projecten zoals de Zeesluis IJmuiden, de Afsluitdijk en de A16. Daarnaast onderhoudt ze alle certificaten van Van Oord Grondstoffen. Ze benadrukt ook het belang van betrokkenheid bij een tender, waarin ze inzicht geeft in de kosten van (water)bodemonderzoek en mogelijkheden voor hergebruik van grond. Maar het meest boeiende aspect van haar werk is het meedenken in de uitvoering van projecten. “Het is teamwork, waarbij we kijken naar wat wel en niet mogelijk is, snel schakelen en oplossingen vinden”, voegt ze toe. Dit leidde tot haar huidige positie, waar ze niet alleen advies geeft op het gebied van grondstromen, maar sinds kort ook de omgevingscommunicatie verzorgt. Daisy legt uit: “Ik help graag mensen om antwoorden te vinden op hun vragen. Zoals ‘welke grond wordt er gebruikt voor deze dijkversterking?’ Maar ook ‘wanneer gaan de hekken weg voor onze deur?’ Of ‘wat betekenen de werkzaamheden voor ons als bewoners aan de dijk?’”

Daisy is altijd bereid om haar kennis en ervaring te delen en door hard werk en vastberadenheid heeft ze een mooie carrière opgebouwd, terwijl ze haar passie volgt voor duurzaam gebruik van grond en effectieve communicatie in de bouwsector hoog in het vaandel heeft.