Login
Logo Waterbouwers

Toekomstbestendige herinrichting van pittoreske haven Brouwershaven

Aquavia heeft in opdracht van de Gemeente Schouwen-Duiveland de Oude en Nieuwe Jachthaven in Brouwershaven opnieuw ingericht. Zo zijn er baggerwerkzaamheden uitgevoerd en zijn de bestaande steigers van de 450 ligplaatsen aangepakt en voorzien van moderne installaties. “Eén van de doelstellingen was om zoveel mogelijk van de vrijkomende materialen her te gebruiken.” aldus projectleider Manno Buijsrogge. “Zo gebruiken we het overgrote deel van de houten palen opnieuw. Het vrijgekomen hout van de oude steigers krijgt ook een nieuwe functie” Met de afronding van de onderhoudswerkzaamheden door Aquavia is de jachthaven van Brouwershaven goed voorbereid op de toekomst maar blijft het kenmerkende historische aanzicht behouden.

Haven2_Vereniging_van_Waterbouwers
Haven2_Vereniging_van_Waterbouwers

Twee fasen

Het onderhoudsproject is op basis van het EMVI-plan uitgevoerd in twee fases. Buijsrogge licht het toe. “Dat was voor de planning en logistiek nog best een uitdaging. De uitvoering gebeurde in een tijdsperiode met veel coronarestricties. Om de overlast voor omwonenden te beperken hebben we zoveel mogelijk werkzaamheden vanaf het water verricht zodat de haven bereikbaar bleef voor de omgeving. Bovendien wilden we ervoor zorgen dat een deel van de ligplaatsen in de haven tijdens de werkzaamheden nog beschikbaar bleef voor boten om aan te meren en te overnachten. Gelukkig konden we alle werkzaamheden volgens planning in mei 2022 afronden, voordat het vaarseizoen begon en de drukte in de haven toenam.”

Werkzaamheden

“Onze werkzaamheden bestonden onder andere uit baggerwerkzaamheden. We hebben circa 5000 kuub slib verplaatst om ervoor te zorgen dat er een minimale waterdiepte van 2 meter aanwezig was voor de schepen. Verder hebben we de bestaande steigers gesloopt en de ligplaatsen heringericht met nieuwe steigers. In totaal hebben we over een lengte van 844 meter nieuwe drijvende steigers aangelegd met 86 vingersteigers. Daarnaast hebben we 393 geleidepalen en meerpalen en boxpalen vervangen.


In de Nieuwe Haven zijn de steigers voorzien van moderne kunststof roosterdekken. In de Oude Haven was dat niet mogelijk in verband met het historische stadsgezicht en de uitstraling ervan. Hier zijn houten dekplanken gebruikt. Verder zijn de nieuwe steigers aangesloten op de bestaande elektra- en drinkwaterleidingen. De steigers zelf hebben een gehele nieuwe installatie gekregen, voorzien van op afstand regelbare elektrische- en waterinstallaties. Tenslotte hebben we een betonnen deksloof in combinatie met opofferingsanoden aangebracht als restlevensduur verlengende maatregel voor de bestaande stalen damwand.

Vaargebied

De medewerkers van Aquavia zijn trots op het eindresultaat. De Oude en Nieuwe jachthaven van Brouwershaven hebben een nieuwe look gekregen. De haven ligt aan het vaargebied de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het Grevelingenmeer biedt prachtige flora en fauna en is een uitdagend en gevarieerd vaargebied voor sportieve en recreatieve watersporters. De verwachting is dan ook dat de nieuwe haven meer bezoekers gaat aantrekken.

Meer informatie: www.aquavia-kws.nl