Login
Logo Waterbouwers

Een flinke upgrade voor mens en dier

Beschoeiing en natuurlijke visvijver Gemeente Hollands Kroon

Baggerbedrijf_West_Friesland_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern

Vanaf april legt Baggerbedrijf West-Friesland zo’n 2000 meter nieuwe beschoeiing aan langs de oevers van het Spreeuwenwater in park de Meet (Gemeente Hollands Kroon). Daarnaast werken ze aan de verbreding, verdieping en ecologische oever van de natuurlijke visvijver, compleet met kunststofsteiger en ijsvogelwand. “Het wordt een prachtig natuurgebied voor mens en dier. We zijn trots dat we hieraan kunnen bijdragen”, aldus mede-eigenaar Thijs Schouten.

Baggerbedrijf_West_Friesland_Vereniging_van_Waterbouwers

Vanaf medio april zijn de medewerkers van Baggerbedrijf West-Friesland bezig met de aanleg van ongeveer 2000 meter nieuwe beschoeiing langs de oevers van het Spreeuwenwater in park de Meet (Gemeente Hollands Kroon). Daarnaast werken ze aan de verbreding, verdieping en ecologische oever van de natuurlijke visvijver, compleet met kunststofsteiger en ijsvogelwand. Thijs Schouten, mede-eigenaar van Baggerbedrijf West-Friesland, vertelt vol trots over het project.

Breed scala werkzaamheden

Schouten: “Sinds begin april zijn onze mannen bezig met het uitdiepen van de watergangen en het plaatsen van beschoeiing langs de vaart. De beschoeiingen worden geïnstalleerd om de waterkant beter te beschermen tegen afkalven en om de oeverkant te verstevigen. Maar het project omvat meer. We maken de vijver groter en dieper, met overlevingsgaten waar vissen kunnen overwinteren. Verder wordt de vijver ingericht met een breed scala aan natuurlijke elementen, waaronder een kunststofsteiger en ijsvogelwand waar vogels rustig kunnen nestelen. De grond die we bij de vijver ontgraven, wordt lokaal hergebruikt om de ruimtes tussen de schoeiingen en de kant aan te vullen.”

Geruisloos werken

De uitdaging voor het team is vooral om de waterbouwwerkzaamheden zo geruisloos mogelijk uit te voeren, gezien de drukte in het park door nabijgelegen scholen. “We voeren al het materiaal aan via een ponton in het water en beperken de beweging van al onze machines in het park tot een minimum”, legt Schouten uit. “Al onze werkzaamheden worden vanaf het water verricht om overlast voor de omgeving te minimaliseren. Onze mannen staan soms letterlijk tot aan hun middel in het water om deze klus te klaren.”

Weloverwogen materiaalkeuze

Voor de beschoeiingen wordt gebruik gemaakt van 100% gerecyclede kunststofplaten die aan houten palen worden bevestigd. “We zorgen ervoor dat het hout volledig in het water staat en de palen bovenwater van kunststof zijn, om rotting te voorkomen”, voegt Schouten toe. “Daarnaast wordt ongeveer 800 meter aan ongevelde houten schorspalen gebruikt voor een natuurlijke uitstraling rondom de vijver.”

Met de verwachting dat de werkzaamheden begin augustus 2024 worden afgerond, kijkt Schouten optimistisch naar de toekomst van het park. “Het wordt een prachtig natuurgebied voor mens en dier om in te vertoeven. Wij zijn trots dat we kunnen bijdragen aan het behoud en de toekomst van dit mooie gebied.”

Meer informatie: www.baggerwf.nl