Login
Logo Waterbouwers

Platform Jonge Waterbouwers beleeft inspirerend tweedaags event in Rotterdam

2023_PJW_Groene_Boog_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Vereniging
2023_PJW_Groene_Boog_Vereniging_van_Waterbouwers

Het Platform Jonge Waterbouwers (PJW) kwam onlangs samen in Rotterdam voor een tweedaags evenement dat zowel informatief als inspirerend was. Het hoogtepunt van het programma was een bezoek aan het Groene Boog-project, een baanbrekend bouwproject dat de bereikbaarheid van de regio Rotterdam aanzienlijk zal verbeteren. “Het PJW-evenement was niet alleen vakinhoudelijk informatief en inspirerend, maar bood ook een unieke gelegenheid voor jonge waterbouwers om te leren, te netwerken en te genieten van kunst en cultuur. We leerden elkaar op een informele en andere manier kennen. Het was een waardevolle bijeenkomst die door alle aanwezigen enorm werd gewaardeerd”, aldus Patrick van Broekhoven, voorzitter PJW.

Het evenement werd afgetrapt met een projectbezoek aan de Groene Boog, waarbij Niek den Haan en Esther Dijkgraaf namens Van Oord een boeiende presentatie gaven over het project. Hierbij lag de nadruk op de aanleg van het nieuwe viaduct over het Terbregseplein en de innovatieve bouwmethode van de tunnelbak. Het nieuwe viaduct werd met behulp van de "Incremental Launching Method" over het bestaande knooppunt geschoven. Met deze methode is het mogelijk om zonder wegafsluitingen het viaduct aan te leggen. Opvallend was ook dat de onderwaterbetonvloer tevens als constructievloer fungeerde, en dus ook gewapend is. Door middel van duikers en metingen door surveyboten konden de wapeningskorven precies op de juiste positie worden geplaatst.

Na de presentatie brachten de PJW-leden een bezoek aan de bouwplaats zelf, waarbij ze als een van de eersten met de bus door de nieuwe tunnel onder het lage Bergse Bos reden. Dit bood de gelegenheid aan de deelnemers om ervaringen en inzichten te delen die waardevol kunnen zijn voor toekomstige projecten in de waterbouwsector.

Na een inspirerende middag volgde een ontspannen diner in Hotel New York, dat diende als de perfecte gelegenheid om bij te praten en te genieten van heerlijke gerechten. Het diner bood deelnemers de mogelijkheid om buiten de werkomgeving te ontspannen. De overnachting vond plaats op de kop van Zuid, waar iedereen een prachtig uitzicht had op het werk van Boskalis in de Rijnhaven.

Een bijzondere artistieke ervaring tijden de bijeenkomst was ongetwijfeld de Bob Ross-workshop op zaterdag, waarbij deelnemers onder begeleiding van een ervaren kunstenaar de technieken van Bob Ross ontdekten en hun eigen meesterwerken creëerden. “Het was een geweldige ervaring om te zien hoe iedereen zich enthousiast onderdompelde in het schilderproces en met trots naar huis ging met prachtige kunstwerken die ze zelf hadden gemaakt”, aldus Van Broekhoven.

Van Broekhoven benadrukte het belang van dergelijke evenementen voor de jonge waterbouwers binnen de Vereniging van Waterbouwers. Hij zei: "Dit tweedaagse event bood niet alleen waardevolle inzichten in innovatieve bouwmethoden, maar bracht de leden ook samen om ervaringen te delen en te netwerken. Het heeft onze passie voor de waterbouw versterkt en ons geïnspireerd om de uitdagingen in de sector richting de toekomst aan te kunnen gaan."