Login
Logo Waterbouwers

‘We dienen circulariteit in dijkversterkingsprojecten meer te stimuleren’

P2_Martin_van_der_Meer_Fugro_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Duurzaamheid, Tag(s):Vereniging
P2_Martin_van_der_Meer_Fugro_Vereniging_van_Waterbouwers

Fugro, een toonaangevend bedrijf op het gebied van geo-data en bodemonderzoek, zet zich in voor de efficiënte toepassing van klei, lokaal hergebruik van grond en meer circulariteit van grondstoffen bij dijkversterkingsprojecten. We spraken Martin van der Meer, technisch directeur waterveiligheid bij Fugro, op het dijkversterkingsproject Tiel-Waardenburg over haar streven naar duurzaamheid en vakmanschap.

Fugro, kort voor ‘FUnderingstechniek en GROndmechanica’, is gespecialiseerd in geo-data en bodemonderzoek, zowel op land als op zee. Ze ondersteunt organisaties met geïntegreerde en digitale oplossingen en werkt samen met partners en klanten om een veiligere en leefbaardere wereld te creëren. Fugro is onder meer betrokken bij dijkversterkingsprojecten van voorontwerp tot site engineering. Naast dat het ontwerp veilig en goed uitvoerbaar moet zijn, hoort hier ook een goed uitvoerbaar beheerplan bij. Volgens Van der Meer gaat het uiteindelijk niet om de dijkversterking maar om de versterkte dijk die hierna 50 jaar dienst moet doen.

Als een ‘triple-A dataspecialist’ verzamelt Fugro gegevens over de ondergrond en omgeving om kansen en risico's te identificeren en de besluitvorming te verbeteren. Steeds complexere omgevingsfactoren – waaronder klimaatverandering en regelgeving – vereisen hoogwaardige gegevens en kennis voor effectieve ontwerp- en uitvoeringsbeslissingen. Van der Meer: “Dit is de hogeschool van geotechniek. Pas bij de uitvoering krijg je de werkelijkheid onder ogen en maak je keuzes over onvoorziene zaken.”

Dijkversterkingsprojecten vormen een belangrijk aandachtsgebied voor Fugro, met betrokkenheid bij projecten zoals Tiel-Waardenburg, Wolferen-Sprok, Steyl-Maashoek, Sterke Lekdijken en Stadsdijken Zwolle. Er zijn regionale verschillen en kansen. Martin van der Meer benadrukt het belang van het vergelijken van gegevens en leren van lopende projecten om toekomstige dijkversterkingsprojecten te verbeteren. Ze werkt daarbij nauw samen met andere partijen.

Kleitoepassing

Een bijzonder project is volgens Van der Meer het dijkversterkingsproject Tiel-Waardenburg. Hier wordt – zoals vroeger ook gebruikelijk was in de dijkbouw – veel gewerkt met klei in plaats van zand. Hoewel werken met zand sneller en goedkoper is en werken met klei meer vakmanschap vergt, vormt klei aanzienlijk sterkere dijken. Van der Meer onderstreept het belang van verstandige keuzes bij het gebruik van klei en het maximaliseren van circulair gebruik van grond. “Goede kwaliteit klei is schaars. Onze grondstoffenvoorraad is beperkt en kostbaar, dus we moeten er zo verstandig mogelijk mee omgaan. Grond als materiaal is per definitie circulair en altijd herbruikbaar, zolang het niet wordt omgezet in materialen zoals baksteen of beton.”

Denken vanuit lokale grond

De veranderingen die gepaard gaan met klimaatverandering en wetgeving vragen de waterbouwsector om te leren ontwerpen en bouwen met afwijkende grond. Dit betekent dat de eigenschappen van de lokale grond het ontwerp kan bepalen, met begrip van hoe grond in de loop der tijd kan verouderen. Van der Meer: “Je kan zeggen ‘ik heb deze lokale grond en ik laat deze bepalen hoe het ontwerp eruitziet.’”

Uitvoeringskwaliteit

Volgens Van der Meer is kwaliteit van uitvoering vaak van nog groter belang dan het type grond. “Kennis over de klei, zoals verdichting en vochtgehalte, is van cruciaal belang, maar ook begrip over het hele uitvoeringsproces is essentieel. Dijken vinden we zo belangrijk dat we soms te terughoudend zijn met het toestaan van innovaties. Er zou meer ruimte gecreëerd moeten worden om innovatieve pilots uit te kunnen voeren.” Hij moedigt de inzet van innovatiepilots aan, met inachtneming van veiligheid en vertrouwen. “Het snel veranderende klimaat vereist een meer flexibele aanpak en meer testen en monitoren van nieuwe oplossingen.”

Kennisintegratie

Van der Meer zegt dat het delen van kennis en ervaring over projecten, samen met zorgvuldige implementatie en borging, essentieel is om ons systeem aan te passen aan klimaatverandering en nieuwe omstandigheden. “Het moet beter in plaats van meer. Mijn advies aan waterbouwers is om wereldwijd meer kennis te integreren tussen klimaat- en expertisegebieden, te leren van de projecten die al zijn uitgevoerd in het buitenland en deze kennis vervolgens ook toe te passen in Nederland.”

Waarde van uitvoering zichtbaar maken

Van der Meer is actief in de Taskforce Deltatechnologie en benadrukt het belang van het beter begrijpen van de waarde van uitvoering in de waterbouwsector. “Het is onze rol om ervoor te zorgen dat de waarde van uitvoering beter begrepen wordt door de opdrachtgevers.”
Fugro's inzet voor circulariteit, kleitoepassing en duurzaamheid in dijkversterkingsprojecten illustreert haar toewijding aan een veiligere en leefbaardere wereld. Van der Meer: “We moeten ons aanpassen aan de klimaatveranderingen en complexe omgevingsfactoren. Er komen grote projecten aan, ook in Nederland. Hier ligt een belangrijke rol om op te pakken voor Fugro richting de toekomst.”

Meer informatie: www.fugro.com