Login
Logo Waterbouwers

Complexe werkomstandigheden vergen vakmanschap

Vernieuwde ligplaatsen voor woonarken in Monnickendam

Wabenecke2_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern

Uitvoerder Bart Kuiper werkt bij Benecke aan de vervanging van kades voor de gemeente Monnickendam. Ze vervangen 300 meter kade in een vaart waar acht woonarken liggen. De grootste uitdaging ligt in de beperkte werkruimte en de noodzaak om bewoners te allen tijde in hun arken te laten blijven wonen. “We werken hier in nauw overleg met de bewoners.”

Wabenecke2_Vereniging_van_Waterbouwers

Uitvoerder Bart Kuiper werkt bij Benecke aan de vervanging van kades voor de gemeente Monnickendam. “We zijn bezig met het vervangen van 300 meter kade in een vaart waar acht woonarken liggen”, legt hij uit. “Het project begon in januari met baggerwerkzaamheden om voldoende diepgang te creëren voor het verplaatsen van de arken. In maart zijn we gestart met fase twee waarin we onder meer de beschoeiingen plaatsen.

Naast de kunststof damwand worden ook nieuwe steigers en afmeerpalen met paalbeugels geïnstalleerd. “De arken mogen niet meer aan de kade vastgemaakt worden en daarom leggen we ze nu met paalbeugels vast aan afmeerpalen, zodat ze kunnen meebewegen met het waterpeil”, zegt Kuiper. “Indien nodig laten we ook de elektriciteitsaansluitingen vernieuwen, zodat de ligplekken aan de nieuwste veiligheidsnormen voldoen. We verwachten hier in juni de werkzaamheden af te ronden.”

Wabenecke1_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgVakmanschap

De grootste uitdaging ligt volgens Kuiper in de beperkte werkruimte in de vaart en de noodzaak om bewoners te allen tijde in hun arken te laten blijven wonen. Kuiper: “Dat doen we in nauw overleg met de bewoners. We werken tuin voor tuin en wisselen de arken steeds om met een tijdelijke wisselplek. Zodra de werkzaamheden in een tuin zijn voltooid, leggen we de ark terug op zijn oorspronkelijke plek. Zo kunnen de bewoners in hun ark blijven wonen, terwijl wij onze werkzaamheden voortzetten.”

Zowel het verplaatsen van de woonarken als het aanbrengen van damwand vergen vakmanschap. “We plaatsen een kunststof beschoeiing voorzien van stalen buispalen van 7 meter. We kozen hierbij voor stalen buizen in plaats van traditionele verankering om de tuinen zo veel mogelijk intact te houden”, zegt Kuiper. “Daarnaast gebruiken we FSC-hout voor de afwerking aan de voor- en bovenkant om het beschermde aangezicht van Monnickendam te behouden.”

Elektrische boot Rosanne

Om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren maakt Benecke gebruik van een ponton en hydraulische graafmachine, maar ook een zelfgebouwde elektrische duwboot, genaamd Rosanne om de uitstoot zo veel mogelijk te beperken.

Meerdere projecten

Benecke is bekend met de regio. “We luisteren goed naar de wensen van de opdrachtgever en passen de werkzaamheden aan op de situatie en lokale omstandigheden. Elk project is anders.” Naast het project in Monnickendam is Benecke onder meer bezig met vergelijkbare projecten in Nauerna en Volendam, waar ze nieuwe ligplaatsen met palen en steigers voor woonarken creëren en een aantal wandel- en fietsbruggen opknappen.

Meer informatie: www.wabenecke.nl