Water’ wordt een steeds belangrijker onderdeel van maatschappelijke vraagstukken en verdient het daarom als integraal onderdeel meegenomen te worden. Daarmee dient het werk van de waterbouwers een breder belang dan alleen de continuïteit van werk in de eigen sector. Als waterbouwers kunnen wij namelijk concreet bijdragen aan oplossingen om met de realiteit van water in ons land om te gaan. Lees meer hierover in De Waterbouwer.
Het thema ‘water’ staat steeds steviger op de maatschappelijke en politieke agenda. Het haalt vooral het nieuws zodra er dreiging of concrete overlast is. Klimaat, stijgende waterspiegel, neerslag, overstromingen, maar ook droogte, piekafvoer en waterretentie. Die aandacht is er niet alleen bij incidenten in Nederland, maar over de hele wereld.
Maar crisismanagement is slechts een onderdeel van het totale waterbeheer in Nederland. ‘Water’ wordt een steeds belangrijker onderdeel van maatschappelijke vraagstukken en verdient het daarom als integraal onderdeel meegenomen te worden. Daarmee dient het werk van de waterbouwers een breder belang dan alleen de continuïteit van werk in de eigen sector. Als waterbouwers kunnen wij namelijk concreet bijdragen aan oplossingen om met de realiteit van water in ons land om te gaan.
Dat geldt voor oplossingen voor de kustlijn van Nederland, maar ook voor wateruitdagingen in het binnenland. Rondom onze waterwegen en rivieren en bij de instandhouding van onze natte infrastructuur. Dit vraagt wel om het durven ruimte te geven aan leren en toepassen in de praktijk. Iets dat typerend is voor de waterbouw. Het verleden heeft geleerd dat we niet alles kunnen overzien en dat we beter nu kunnen beginnen en gaandeweg de opgedane kennis toepassen en bijsturen. Al deze verschillende aspecten van de waterbouw komen aan bod in deze editie, net als de randvoorwaarden waaronder werkzaamheden worden uitgevoerd en een greep uit de diverse beroepen die deze mooie sector rijk is.
Bekijk hier De Waterbouwer editie 1 2024