Zijn functieomschrijving is directeur en uitvoerder bij Bagger- en Aannemingsbedrijf Zijsling & Zn BV. Zelf ziet Siebo Zijsling iets breder. “Ik ben ook matroos, schipper en onderhoudsmonteur. Zeg maar het ‘manusje-van-alles’ van het bedrijf. Als er ergens iemand uitvalt, spring ik bij.” Zijn werkvloot van zo’n 16 vaartuigen worden binnen het eigen bedrijf aangepast voor de werkzaamheden. Zijsling heeft ook veel contact met opdrachtgevers en daarnaast is hij bezig met vergaderen. “Geen dag is gelijk.” Het werk binnen en buiten, voor onder andere Wetterskip Fryslân, probeert hij zo goed mogelijk te verdelen over de week. Toch is er een voorkeur. “Met een zandzuiger op het water ben ik helemaal in mijn element.”
Als jonge jongen zag Zijsling het wel zitten om boer te worden. Toch veranderde hij al snel van gedachten. “Dan moet je elke ochtend en in het weekend vroeg op.” Dat vroeg op wilde nog wel lukken, maar het werk in het weekend zag Zijsling echt niet zitten. “Mijn vader werkte bij een bedrijf in de weg- en waterbouw in IJlst. Nadat ik van school kwam, ben ik daar aan de slag gegaan in de walbeschoeiing.” Ook dat bleek geen blijvertje. Toch bleef het werk op en langs het water trekken. “In ’87 kregen mijn vader en ik de kans om een klein kraanscheepje op de kop te tikken. Eigenlijk was het rijp voor de sloop, maar we hebben het schip helemaal opgeknapt en zijn de waterbouwwereld ingestapt. Vanaf dat moment is het eigenlijk aan het rollen gegaan.”
Vloot zelf aangepast
Inmiddels bestaat het bedrijf alweer ruim dertig jaar en werkt Zijsling voor opdrachtgevers als Wetterskip Fryslân, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en provinsje Fryslân. “We hebben zestien vaartuigen waarmee we niet alleen baggeren, maar ook palen zetten. Zeg maar alle werkzaamheden die op en langs het water voor kunnen komen.” Het bedrijf is inmiddels gevestigd in Jutrijp, op ongeveer een half uur varen van het grote Prinses Margrietkanaal. De vloot bestaat uit kraanschepen, duwschepen, sleepboten, een ploegboot en kleiner materieel. “We zitten vlak bij de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl en hebben de beschikking over een mooi bedrijfspand met loods en eigen haven.” Lang niet elk vaartuig waar Zijsling mee werkt is standaard. De meeste aanpassingen worden in het eigen bedrijf uitgevoerd. “We hebben hier een paar gouden jongens lopen die kunnen maken wat er niet is. Ook reparaties worden zelf uitgevoerd.”
Afwisselende werkweek
Zoals in veel functies is ook bij Zijsling geen dag gelijk. “Volgende week ga ik waarschijnlijk op maandag naar onze ploegboot bij Vlieland. Na een dag werk ben ik dan ’s avonds in Workum. Dan stap ik dinsdagmorgen op de zandzuiger om zand te laden op het IJsselmeer en eindig die avond op Terschelling. Woensdag is het weer zand laden en dat naar Workum brengen. Dan is de halve week alweer om.” Donderdag is hij op de basis voor kantoorwerk. “Tenzij ik een dagje in moet springen op een kraanschip.” Al is een goede planning belangrijk, in beton gegoten is het zeker niet. “Er kan altijd iemand bellen waardoor alles weer anders is.”
Duurzaamheid
Er is volgens Zijsling een enorme vernieuwing aan de gang op het gebied van milieueisen. Daar plaatst hij een paar kritische kanttekeningen bij. “Ik begrijp de ambitie, maar sommige zaken vind ik overdreven. Ik snap dat we groen moeten varen, maar dat valt in de praktijk best nog tegen. Wij hebben een aantal vaartuigen met een VCR2 motor. Nu zijn we bezig om motoren te vervangen voor een schoner exemplaar, die technisch gezien nog gemakkelijk tien jaar of langer mee zouden kunnen. Dat vind ik feitelijk niet duurzaam of groen en eigenlijk een vorm van kapitaalvernietiging. Bovendien; als je elektrisch wilt varen, heb je altijd een dikke generator draaien. Of dat nu zo schoon is?” En er is nog een dilemma. “We hebben materieel waarbij de kraan zich via een rails over het schip verplaatst. Dan moet je er toch niet aan denken dat een vallend brok steen een elektrische kabel beschadigd?” Toch neemt ook Zijsling zijn verantwoordelijkheid. “We hebben nu een subsidieaanvraag lopen om nog drie schepen uit te rusten met schonere Stage-V motoren.”
Prachtig werk
Zijsling geniet enorm van de diversiteit van zijn vak. “Het is prachtig werk. Het ene moment ben je bezig met zand, het andere moment spreek je met opdrachtgevers af op kantoor. Laatst hebben we nog een brug die gerenoveerd werd, vervoerd op speciale bakken met behulp van twee sleepboten. Dat is toch machtig mooi om te doen?” Hij ziet dan ook zeker toekomst in de sector. “Er blijven projecten komen. En er is altijd werk te vinden, want goede vakmensen zijn schaars.” Toch begrijpt ook hij sommige bezwaren. “Jongeren kunnen tegenwoordig overal terecht en willen niet meer lang van huis zijn. Ook merk ik dat sommige mensen heel erg geschikt zijn voor het vak, maar aanlopen tegen de theorie en diploma’s die ze moeten behalen. Daar zou een oplossing voor gevonden moeten worden.” Zelf heeft hij gelukkig onlangs twee gemotiveerde mensen aan zijn team toegevoegd. “Bij ons krijg je alle kansen. Dus als je houdt van buitenwerk en water, dan ben je altijd welkom.”
Meer informatie: www.zijslingbv.nl