Login
Logo Waterbouwers

Jonge waterbouwers bezichtigen de Afsluitdijk

Op 9 juni 2022 bezochten circa 35 jonge waterbouwers het project Afsluitdijk. Bouwconsortium Levvel ontwerpt, bouwt en financiert de versterking van de Afsluitdijk en onderhoudt deze gedurende 25 jaar in opdracht van Rijkswaterstaat. Het bouwconsortium, dat bestaat uit BAM, Van Oord en Rebel, heette de leden van het Platform Jonge Waterbouwers (PJW) van harte welkom voor een presentatie en een boottocht.

2022_PJW_Afsluitdijk
Tag(s): Vereniging

Op 9 juni 2022 bezochten circa 35 jonge waterbouwers het project Afsluitdijk. Bouwconsortium Levvel ontwerpt, bouwt en financiert de versterking van de Afsluitdijk en onderhoudt deze gedurende 25 jaar in opdracht van Rijkswaterstaat. Het bouwconsortium, dat bestaat uit BAM, Van Oord en Rebel, heette de leden van het Platform Jonge Waterbouwers (PJW) van harte welkom voor een presentatie en een boottocht. Patrick van Broekhoven, Coastal Engineer en Deelontwerpleider voor het Project Levvel bij Van Oord: “Het project Afsluitdijk is een grote operatie en wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Naast Rijkswaterstaat zijn ook veel (onder)aannemers en leveranciers betrokken. Verder houden wij gemeenten, bewoners en verkeersdiensten op de hoogte van de vorderingen. In feite doen we dat ook. We werken voor een EPC, engineering en procurement company. Het bijzondere eraan is dat we binnen een korte tijd een bedrijf van honderden medewerkers op hebben gezet. De uitvoering vergt onderling dan ook een nauwe afstemming in de communicatie. Waar mogelijk passen we innovatieve technieken toe. Die kennis en ervaring deel ik graag met andere PJW‘ers. Als ik de vorderingen zie in het project ben ik trots op wat ons team in korte tijd heeft bereikt. Wij maken Nederland waterveilig voor de toekomst.”

Patrick van Broekhoven, Coastal Engineer en Deelontwerpleider voor het Project Levvel bij Van Oord: “Het project Afsluitdijk is een grote operatie en wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Naast Rijkswaterstaat zijn ook veel (onder)aannemers en leveranciers betrokken. Verder houden wij gemeenten, bewoners en verkeersdiensten op de hoogte van de vorderingen. In feite doen we dat ook. We werken voor een EPC, engineering en procurement company. Het bijzondere eraan is dat we binnen een korte tijd een bedrijf van honderden medewerkers op hebben gezet.De uitvoering vergt onderling dan ook een nauwe afstemming in de communicatie. Waar mogelijk passen we innovatieve technieken toe. Die kennis en ervaring deel ik graag met andere PJW‘ers. Als ik de vorderingen zie in het project ben ik trots op wat ons team in korte tijd heeft bereikt. Wij maken Nederland waterveilig voor de toekomst.”

Kennis delen

Tijdens de lunch gaven Patrick van Broekhoven (Coastal Engineer en Deelontwerpleider voor Project Levvel bij Van Oord) en Jan-Willem van Leijen (Projectleider IJsselmeer bij Van Oord) een presentatie over de voortgang van het project en details over de uitvoering van de werkzaamheden. De Afsluitdijk heeft een lengte van 32 km. Naast de versterking van de Afsluitdijk en de dammen in Den Oever, zijn er ook baggerwerkzaamheden en de werkzaamheden ter de renovatie van de remmings en geleidewerken van de sluizen. De Afsluitdijk zelf is reeds voor circa 80% versterkt en de dammen in Den Oever zijn reeds in 2019 versterkt. Komend jaar worden in het open seizoen de dijkvakken die aansluiten op de kunstwerken versterkt, waarbij de laatste werkzaamheden aan de Dijk in 2023 worden afgerond.

Aan boord

Daarna gingen de deelnemers bij het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand aan boord van een schip om de werkzaamheden van dichtbij vanaf het IJsselmeer en de Waddenzee met eigen ogen te kunnen aanschouwen. De waterbouwers waren druk bezig met het installeren van de Quattroblocks op de dijk.

Netwerken

Na afloop van de boottocht konden de jonge waterbouwers genieten van het diner in het restaurant Basalt en werd er volop nagepraat. “Het was voor iedereen een zeer waardevolle en inspirerende PJW-bijeenkomst. Niet alleen om kennis op te doen maar ook om te netwerken met andere waterbouwers. We hebben in de praktijk toch vaak met dezelfde dingen te maken en komen elkaar overal weer tegen”, aldus de PJW-voorzitter Stephen Stam. “Het volgende projectbezoek staat alweer in de planning. Deze zal plaatsvinden op 7 en 8 oktober 2022. We hopen dan weer veel jonge waterbouwers te ontmoeten.”

Meer informatie: zie foto-impressie op Ledennet Platform Vereniging van Waterbouwers