Als schipper van ‘De Friesland’ bij Van der Meulen Woudsend is Germ Alma veel onderweg. Vroeg aan boord om slib te laden in opdracht van Wetterskip Fryslân, om dat vervolgens te transporteren naar een ontwateringsinstallatie van het Wetterskip in Heereveen die het verder verwerkt. Tijdens de lange dagen heb je veel verantwoordelijkheden én vrijheid en doe je veel aan onderhoud. “Je moet goed je tijd in kunnen delen.” Alma zou niets anders willen doen. “Als je mooi vlak water hebt en de zon komt op in de vroege ochtend, dan denk ik; wat is de wereld toch ontzettend mooi.”
Eigenlijk wilde Alma bij de Landmacht. “Ik kwam helaas niet door de keuring.” Een kennis had een duw/sleepbedrijfje en kon wel een paar extra handen gebruiken. “Ik besloot in dienst te gaan en volgde de opleiding tot matroos”, legt hij uit. “Ik wilde verder doorleren tot kapitein, maar er was helaas geen ruimte voor een vast dienstverband.” In 2009 kwam Alma bij Van der Meulen Woudsend B.V. terecht. “We hadden met het vorige bedrijf wel eens opdrachten voor Van der Meulen gedaan. Een week na mijn eerste telefoontje kon ik al aan de slag als matroos op een duwboot.”
Veel vrijheid
Aansluitend volgde Alma zijn tweejarige schippersopleiding en was hij enkele jaren werkzaam op een kraanschip en een sleepboot. Nu vaart hij met slib en geniet hij van de vrijheid van zijn vak. “Je hebt een heel vrij leven. Je moet het schip en het machinepark draaiende houden, maar je kunt zelf bepalen hoe je de werkzaamheden en het onderhoud plant.”
Dynamisch werk
De werkweek begint voor Alma als hij met zijn collega op maandagochtend om 07.00 uur in Leeuwarden aan boord stapt. “We blijven aan boord tot en met donderdag en beginnen met een kop koffie en het opstarten van de machines. Aansluitend bestellen we in opdracht van Wetterskip Fyslân rioolslib bij de zuiveringsinstallatie, dat wordt automatisch aan boord gepompt. Het slib is dan inmiddels al uitgegist en gefilterd. “Gemiddeld laden we zo’n 950 m³ en zijn we rond 09.00 uur vol om te vertrekken naar Heereveen, zo’n vier-en-een-half uur varen verderop.” Daar wordt het slib overgepompt naar silo’s van een Slib Ontwatering Installatie (SOI) om te worden ontdaan van het overtollige vocht. De droge, overgebleven stof wordt aansluitend verder verwerkt. Naast het varen is er ook onderhoudswerk en zijn er andere klussen. “We doen alles zelf aan boord. Van varen tot het onderhoud van de motor en de installatie, maar ook afwassen of eten koken.” Om er grappend aan toe te voegen. “We zijn van alle markten thuis. Het is ook prima mogelijk om alleen op een schip te werken, maar met zijn tweeën is het toch leuker.”
Zelfstandige functie
Als je zoals Alma op een schip werkt, moet je je werk zelfstandig uit kunnen voeren. “Dingen lopen altijd anders dan je verwacht. Er kan onderweg iets gebeuren, of je kunt stil komen te liggen voor een brug. Ook gaan er wel eens onverwacht dingen stuk. Daar moet je mee om kunnen gaan. Doordat we aan boord blijven, kunnen we in zo’n geval altijd een uurtje langer doorgaan als het nodig is.”
Een kwestie van keuzes
Het aaneengesloten werken heeft zo zijn voor- en nadelen. “Ik heb twee kinderen. Die vinden het soms wel eens lastig als ik weg ben”, vertelt Alma. “Aan de andere kant ben ik op vrijdag thuis en kan ik ze zelf naar school brengen. Dat kan ik niet als ik van 08.00 tot 17.00 uur werk. Zo is het weekend lekker lang. Het is gewoon een kwestie van keuzes maken.” Gelukkig staat hij er niet alleen voor. “Mijn vrouw weet ook als ik er niet ben prima haar mannetje te staan.”
Prachtig vak
Alma praat vol passie over het werk dat hij doet. “Het is een prachtig vak. Je kunt veel kanten op en er zijn veel verschillende mogelijkheden qua werk. Er is veel afwisseling en je komt op mooie plekken. Het is zeker een sector waar toekomst in zit.”
Meer informatie: www.vandermeulenwoudsend.nl