In opdracht van Rijkswaterstaat voert Boskalis in combinatie met Van Oord onderhoudsbaggerwerkzaamheden uit voor het project Baggerwerk Vaarwegen Zuid Nederland fase 2. Bij de Maas in voornamelijk Noord – Brabant, wordt circa 900.000 m3 klei, zand en grind gebaggerd om de rivier uit te diepen. Hierdoor wordt de Maas beter begaanbaar voor schepen. Rens Smeenk, werkzaam als uitvoerder bij Boskalis, zorgt voor de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden aan de Maas tussen Den Bosch en Grave en vertelt over zijn beroep en zijn dagelijkse werkzaamheden.
In opdracht van Rijkswaterstaat voert Boskalis in combinatie met Van Oord onderhoudsbaggerwerkzaamheden uit voor het project Baggerwerk Vaarwegen Zuid Nederland fase 2. Bij de Maas in voornamelijk Noord – Brabant, wordt circa 900.000 m3 klei, zand en grind gebaggerd om de rivier uit te diepen. Hierdoor wordt de Maas beter begaanbaar voor schepen. Rens Smeenk, werkzaam als uitvoerder bij Boskalis, zorgt voor de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden aan de Maas tussen Den Bosch en Grave en vertelt over zijn beroep en zijn dagelijkse werkzaamheden.
Aansturing
“De bemanning aan boord heeft veel ervaring en weet veel beter hoe een baggerschip of kraanschip werkt dan ik. Door goed te luisteren en samen te werken kan ik die ervaring goed benutten voor de praktische zaken van het werk. Ik geef ze sturing over waar te baggeren, de (scheeps)planning en informatie over randzaken zoals afspraken met de omgeving, belangrijke contractvoorwaarden en het voldoen aan ontwerpeisen. Door ze mee te nemen in het hele proces van planning tot uitvoering begrijpt de bemanning beter de praktische kant waar ik mee te maken heb. Er komen namelijk veel meer aspecten bij kijken dan alleen het baggeren. Hierdoor krijg je onderling meer begrip en worden de werkzaamheden gedragen door het hele uitvoerende team.“
Afstemming
“Ik heb als taak om de werkzaamheden in het project op elkaar af te stemmen, de voortgang te bewaken en de bemanning van de schepen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Om het werk continu voort te kunnen zetten, moet ik zorgen dat randzaken geregeld zijn. Denk hierbij aan zaken als inkoop van brandstof, afstemming over afzet van de vrijkomende baggerspecie, inmeten van de waterbodem door een peilboot en een vernieuwde planning bij materieelpech. Verder ga ik ook bij jachthavens langs om ligplekken voor de schepen te regelen en om hen te informeren over onze werkzaamheden en wat dit betekent voor o.a. de pleziervaart.
Soms sta ik voor verrassingen en word ik uitgedaagd om passende oplossingen te vinden. Bijvoorbeeld bij stoorlagen, onvoorziene granaten, autowrakken of verontreinigingen die we tegenkomen. Het schakelen daarin maakt het werk uitdagend en leuk. Je moet het project wel op tijd kunnen afleveren.”
Veel contacten
“In mijn werk heb ik dus niet alleen te maken met de bemanning van schepen, maar ook met bijvoorbeeld opdrachtgevers, leveranciers van materieel en diensten, andere uitvoerders en verschillende afzetlocaties. Ik ontmoet elke dag nieuwe mensen om zaken mee af te stemmen. Zo sta ik de ene keer te overleggen met een havenmeester van een jachthaven en een andere keer moet ik de vracht afstemmen met een schipper. Er gebeurt van alles op een dag. Voor mij is de werkdag pas geslaagd als alle betrokken elkaar goed begrijpen, de neuzen dezelfde richting opstaan en de samenwerking onderling goed verloopt.”
Achtergrond
Smeenk heeft de HBO opleiding Civiele Techniek gevolgd met de minor Constructief Ontwerpen op Hogeschool Windesheim te Zwolle. “Enige theoretische kennis heb je wel nodig in dit vak, maar het leukste vind ik het om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Ik ben het liefste buiten aan het werk op de uitvoering van projecten.
Na mijn studie ben ik meteen bij Boskalis aan het werk gegaan. Het eerste project van Boskalis waaraan ik heb meegewerkt was de Buitenring Parkstad Limburg. Een grote rondweg van 26 km door de regio. Daarna ben ik aan het werk geweest voor een project waar Boskalis meewerkte aan de bouw van een grote zeehaven aan de Arabische Zee in Oman. Dat was mijn eerste uitvoerdersklus. Je weet de eerste keer vaak niet wat je ziet. Er waren tientallen dumpers, vrachtwagens, kranen en shovels bezig.
Voordat ik werd ingezet voor dit project heb ik als werkvoorbereider en uitvoerder meegewerkt aan het project Versterking Drontermeerdijk bij Dronten. Hier moesten we drie kilometer dijk ophogen waar een autoweg op lag. We hebben tijdelijk een complete weg langs de dijk gelegd zodat we vrije baan hadden om de dijk op te hogen. Met schepen werd het zand en klei voor dit project aangevoerd. Versterking Drontermeerdijk was een vervolgwerk op het project IJsseldelta in Kampen voor het programma Ruimte voor de Rivier. Samen met Boskalis en Van Hattum en Blankevoort hebben we in Kampen een vaargeul gemaakt met wel 350 hectare natuurgebied. Als ik tegenwoordig over de snelweg rijd ben ik trots om het eindresultaat te zien. Meewerken aan zulke ingrijpende projecten vind ik machtig mooi.”
Variatie in projecten
“Bij Boskalis vind ik het mooi dat je kan werken aan verschillende projecten. Eerst heb ik in de wegenbouw gewerkt en daarna heb ik grondverzet en dijkverzwaring gedaan. Nu werk ik voornamelijk aan baggerprojecten (onder water). Het liefst zou ik nog meer ervaringen willen opdoen bij andere projecten. Ik zoek graag in de breedte de uitdagingen op. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen. Dat maakt mijn werk afwisselend en leuk om te doen.”
Trots
“Tijdens het werk maak ik soms ook bijzondere momenten mee. Ik herinner mij nog goed een bijzonder gesprek met een bewoner. Ik had hem aangesproken omdat hij rondliep op het nieuwe fietspad langs de vaargeul op een afgesloten bouwterrein. Ik zei “U begeeft zich op afgesloten bouwterrein, het is niet de bedoeling dat u hier rondloopt.” Als antwoord kreeg ik “Als je vanaf dag één tegen dit project bent en je ziet nu wat jullie ervan gemaakt hebben, dan ben je om! Jullie hebben een prachtig gebied gemaakt.” Ik vond het een grappig moment wat me toch wel laat inzien, dat onze ‘eindproducten’ veel impact hebben.”
“Ik ben er trots op om voor Boskalis te werken. We voeren toonaangevende projecten uit die er echt toe doen. Een dijkverzwaring zorgt voor waterveiligheid en gaat gepaard met het mooier maken van de omgeving. Soms zijn de projecten verder weg van huis en dan zit ik in de kost. Elke dag op en neer rijden is dan niet de moeite waard. In de toekomst hoop ik aan de slag te kunnen voor het project Dijkverzwaring IJsseldijk Zwolle Olst. Dat is op fietsafstand van mijn huis maar het kan ook net zo goed een ander uitdagend waterbouwproject zijn. Met de klimatologische uitdagingen die er liggen, zijn er nog tal van opgaven om uit te voeren.”
Meer informatie: nederland.boskalis.com