Veel overleggen, projectanalyses maken, het projectplan uitwerken of de werkmethode uitschrijven; als Tendermanager is Mark van Berchum bij Hakkers verantwoordelijk voor de algehele coördinatie en de voortgangsbewaking om te komen tot de winnende aanbieding. “We zijn gespecialiseerd in constructieve oplossingen en werken veel voor havenbedrijven, Rijkswaterstaat, Waterschappen, Provincies en Gemeentes.” Mark geniet als hij een stap voorwaarts maakt met het project, als de planning klopt of als zijn team de juiste invalshoek voor het project heeft gevonden. Toch blijft één ding het allerleukste. “Het schrijven van de winnende aanbieding, daar kan weinig tegenop.”
Veel overleggen, projectanalyses maken, het projectplan uitwerken of de werkmethode uitschrijven; als Tendermanager is Mark van Berchum bij Hakkers verantwoordelijk voor de algehele coördinatie en de voortgangsbewaking om te komen tot de winnende aanbieding. “Wij zijn gespecialiseerd in constructieve oplossingen en werken veel voor havenbedrijven, Rijkswaterstaat, Waterschappen, Provincies en Gemeentes.” Mark geniet als hij een stap voorwaarts maakt met het project, als de planning klopt of als zijn team de juiste invalshoek voor het project heeft gevonden. Toch blijft één ding het allerleukste: “Het schrijven van de winnende aanbieding, daar kan weinig tegenop.”
Mark begon zijn carrière in de sector met een studie Civiele Techniek & Management aan de Universiteit Twente. “Ik had wel interesse in de aannemerswereld.” Op een bedrijvendag kwam hij in aanraking met Boskalis. “Ik deed mee aan een challenge die zij op de bedrijvendag organiseerden en ben vanaf dat moment serieus gaan nadenken over de waterbouw.” En toen ging het balletje rollen. “Ik solliciteerde op een traineeprogramma bij Boskalis en werd aangenomen. Na zeven jaar op diverse functies binnen Boskalis te hebben gewerkt, maakte Mark de overstap naar Hakkers. “Hakkers is gespecialiseerd in constructieve oplossingen in de breedste zin van het woord. Ik ben als Tendermanager betrokken bij de aanbestedingen.”
Verschillende bedrijven
Bij Boskalis genoot Mark enorm van de grootte van projecten met indrukwekkende materieelstukken. “Dat was erg indrukwekkend om mee te maken, maar je ziet maar een klein onderdeel van het bedrijf. Bij Hakkers zijn de projecten wat kleinschaliger en allemaal binnen Nederland. Ook de interne lijnen zijn veel korter. Zo maak je alles mee wat er binnen het bedrijf gebeurt. Van aanbesteding tot aan de realisatie van projecten.” Ook op het eigen vakgebied merkt Mark de verschillen. “Bij grote projecten gaat het vaak om private ontwikkelaars. Die zijn wat meer geënt op prijs, risico’s en contractuele voorwaarden, terwijl het in de Nederlandse waterbouwkundige markt meer gaat om publieke opdrachtgevers waarbij de opdracht al vast ligt. Daar schrijf je dan op in en de inschrijver met de beste prijs/kwaliteitverhouding wint.” Als Tendermanager is Mark verantwoordelijk voor de algehele coördinatie en de voortgangsbewaking om te komen tot de winnende aanbieding.
Diversiteit in werk
Het werk van Mark begint als er een uitvraag van een opdrachtgever binnenkomt. “We werken veel voor havenbedrijven, Rijkswaterstaat, Waterschappen, Provincies en Gemeentes. Het eerste wat ik doe zodra de uitvraag bij ons binnen is, is het maken van een projectanalyse.” Daarin schetst Mark de situatie door te bekijken of de opdracht bij de scope van Hakkers past en of ze er invulling aan kunnen geven. “Dat bespreek ik vervolgens met de directie voor een go of no-go om met de uitvraag aan de slag te gaan.” Als er groen licht is, is Mark de eindverantwoordelijke voor het interne proces. “Ik stel het team samen, zorg dat de algehele communicatie gedurende het hele proces geregeld is en ik verzorg en onderhoud de contacten met de klant. .” Daarnaast is er regelmatig contact met de directie om de voortgang van het project te bespreken en is Mark eindverantwoordelijke voor de juiste documenten die ingediend moeten worden. Dat varieert van een planning tot een risicodossier en van duurzaamheid tot een omgevingsplan.
Week vol overleg
Met zoveel verantwoordelijkheden zit Mark regelmatig in overleg. “Bij grote werken hebben we wekelijks een teamoverleg om alle werkvelden door te spreken. Ook zit ik veel in overleg om input op te halen die we nodig hebben voor het uitwerken van de kwaliteitsplannen.” Waar Mark bij grote projecten vooral in de coördinatierol zit, is hij bij kleinere projecten zelf meer bezig met het maken van een planning, het uitwerken van de werkmethode of het schrijven van het projectplan. “Die afwisseling tussen een coördinerende rol en meer zelf aan het werk spreekt me erg aan.” Het werk van Mark speelt zich grotendeels binnen de kantoormuren af. Toch ziet hij regelmatig kans om langs te gaan bij een project. “Ik probeer in mijn besluitvorming altijd te overleggen met een uitvoerder die een soortgelijk project heeft gedaan. Die bezoek ik dan graag op het project om zo toch gevoel te houden met de werkelijkheid buiten.”
Het leuke aan tenderen vindt Mark het leggen van de winnende puzzel. “Je doet het echt met elkaar, een tender bestaat tenslotte uit veel kleine onderdelen waar we samen veel tijd in hebben gestoken. Als je dan de opdracht binnen weet te halen, dan geeft dat veel energie.” Om er direct aan toe te voegen: “Maar als we niet winnen, dan baal ik echt.” Je moet volgens Mark in elk geval feeling met het vak hebben en het echt leuk vinden. “Je moet wel competitief ingesteld zijn.” Een dag is voor hem geslaagd als er weer een goede stap vooruit gezet kan worden, als de planning klopt, of als het team de juiste invalshoek voor het project heeft gevonden om verder te kunnen. “Maar het schrijven van de winnende aanbieding; daar kan weinig tegenop.”
Meer informatie: www.hakkers.com