Login
Logo Waterbouwers

Elkaar kennen is belangrijk voor de inhoud van ons werk

Vereniging in beeld: Platform Jonge Waterbouwers (PJW)

P4Gastcolumn_Martijn_van_Wijngaarden_PJW_De_Klerk_Zandkreeksluis
Tag(s): Vereniging

Martijn van Wijngaarden is tijdens de laatste bijeenkomst van het Platform Jonge Waterbouwers (PJW) benoemd tot voorzitter. Na 2,5 jaar ‘gewoon’ lidmaatschap is hij vereerd en enthousiast om zijn deelname aan het platform voort te zetten in zijn nieuwe functie. In deze gastcolumn vertelt hij over de waarde van informele kennismaking, netwerken uitbreiden en kennisoverdracht. “De waarde van deze club is groot, zeker tegen het licht van de grote uitdagingen waar we als sector voor staan.”

Klimaatuitdagingen, duurzaamheidstransitie, digitalisering, veranderingen in grondstoffenwetgeving, grondstoffenschaarste en schaarste op de arbeidsmarkt. We hebben elkaar hard nodig om die uitdagingen aan te kunnen gaan: netwerken en kennisdelen zijn belangrijker dan ooit. Ik denk dat het ‘elkaar kennen’ van groot belang is voor de inhoud van ons werk. Het verrijkt mij dat ik weet wie mijn concullega’s zijn, wie aannemer is en wie het werk buiten uitvoert. Dát is de waarde van ons platform.

Elkaar en elkaars werk en inzichten beter leren kennen kan bijdragen aan innovatievere jonge waterbouwers. En die kwaliteiten hebben we keihard nodig om onze gezamenlijke uitdagingen aan te gaan. Ik leg de nadruk op ‘gezamenlijk’, want zo zien we de toekomst als platform en als jonge waterbouwers: we moeten echt samen onze schouders eronder zetten om uitdagingen als klimaatverandering, verduurzaming en vervanging- en renovatieprojecten aan te kunnen. Dat vraagt om nieuwe kennis en innovaties.

Dat alles hebben we ook nodig bij de voorbereiding, ontwerp en uitvoering van kust-, rivier- en dijkprojecten. Vervanging en renovatie vragen om andere kennis van technieken, methoden en materialen. Daar komt bij dat duurzaamheid over elk project heen komt. Al die uitdagingen tezamen vragen om samen werken, samen kennis delen en samen optrekken, want er ligt nóg een uitdaging op de stapel: efficiency. Hoe kunnen we samen slimmer werken, zodat we met minder mensen sneller een waterwerk kunnen realiseren? Ik denk dat als je elkaar kent, als je weet wat je aan elkaar hebt. Als je bereid bent om kennis te delen, met je concullega’s, met leveranciers én zelfs met opdrachtgevers. Dat we de uitdaging van morgen en overmorgen, van dit jaar en volgend jaar, van dit decennium en de rest van deze eeuw aankunnen.

P4Gastcolumn_Martijn_van_Wijngaarden_PJW_De_Klerk_Zandkreeksluis

Martijn van Wijngaarden is tijdens de laatste bijeenkomst van het Platform Jonge Waterbouwers (PJW) benoemd tot voorzitter. Na 2,5 jaar ‘gewoon’ lidmaatschap is hij vereerd en enthousiast om zijn deelname aan het platform voort te zetten in zijn nieuwe functie. In deze gastcolumn vertelt hij over de waarde van informele kennismaking, netwerken uitbreiden en spontane en geplande kennisoverdracht. “De waarde van deze club is groot, zeker tegen het licht van de grote uitdagingen waar we als sector voor staan.”

Klimaatuitdagingen, duurzaamheidstransitie, digitalisering, veranderingen in grondstoffenwetgeving, grondstoffenschaarste en schaarste op de arbeidsmarkt. We hebben elkaar hard nodig om die uitdagingen aan te gaan: netwerken en kennisdelen zijn belangrijker dan ooit. Ik denk dat het ‘elkaar kennen’ van groot belang is voor de inhoud van ons werk.

P4 Gastcolumn Martijn van Wijngaarden De Klerk (3)300x450.jpgWat is die waarde van ons platform dan? Ik denk – en heb ook gemerkt – dat het ‘elkaar kennen’ van groot belang is voor de inhoud van ons werk. Het verrijkt mij dat ik weet wie mijn concullega’s zijn, wie aannemer is en wie het werk buiten uitvoert. Het helpt mij om het proces van tender, werkvoorbereiding, omgevingsmanagent, planning, inkoop, realisatie en meer niet alleen in mijn ‘eigen’ projecten te zien en te ervaren, maar ook te leren hoe dat proces bij anderen verloopt.
Het is interessant én waardevol om te horen hoe een tweefasencontract – waar ik zelf overigens nog geen ervaring mee heb – beleefd wordt, om te zien hoe andere ondernemingen nieuwe collega’s werven en om bijgepraat te worden over hoe andere bedrijven duurzaamheid in de praktijk brengen.

Elkaar en elkaars werk en inzichten beter leren kennen, kan bijdragen aan innovatievere jonge waterbouwers. En die kwaliteiten hebben we in mijn ogen keihard nodig om onze gezamenlijke uitdagingen aan te gaan. Ik leg de nadruk op ‘gezamenlijk’, want zo zien we de toekomst als platform en als jonge waterbouwers: we moeten echt samen onze schouders eronder zetten om uitdagingen als klimaatverandering, verduurzaming en vervanging- en renovatieprojecten aan te kunnen.

Steeds heftigere piekbuien, zeespiegelstijging en grotere waterafvoer van rivieren zijn gevolgen van de klimaatverandering waar we ons in ons werk toe moeten verhouden. Dat vraagt om nieuwe kennis en innovaties.

Deze zaken hebben we ook nodig bij de voorbereiding, ontwerp en uitvoering van kust-, rivier- en dijkprojecten. Vervanging en renovatie vragen om andere kennis van technieken, methoden en materialen. Daar komt bij dat duurzaamheid over elk project heen komt. Al die uitdagingen tezamen vragen om samen werken, samen kennis delen en samen optrekken, want er ligt nóg een uitdaging op de stapel: efficiency. Hoe kunnen we samen slimmer werken, zodat we met minder mensen sneller een waterwerk kunnen realiseren? Ik denk dat als je elkaar kent, als je weet wat je aan elkaar hebt. Als je bereid bent om kennis te delen met je concullega’s, met leveranciers én zelfs met opdrachtgevers. Dat we de uitdaging van morgen en overmorgen, van dit jaar en volgend jaar, van dit decennium en de rest van deze eeuw aankunnen. 

Dat samen optrekken, elkaar beter leren kennen en kennis delen, wil ik als voorzitter van het platform samen met het bestuur faciliteren: met projectbezoeken en met kennisbijeenkomsten. Ik denk hierbij aan de kruisbestuiving die plaatsvond tijdens een gezamenlijk projectbezoek aan Fort bij Vechten in Bunnik met PJW-leden en leden van Jong-NVAF (Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken) en aan een projectbezoek van het afgelopen jaar met Jong-Rijkswaterstaat aan de Zandkreeksluis in Zeeland. Over jong gesproken: we zorgen als PJW ook voor onze eigen aanwas, voor jonge waterbouwers. Zo gaan we binnenkort met scholieren op projectbezoek. We hopen ze te laten zien hoe mooi werken aan water kan zijn en ze te verleiden tot een opleiding in de praktische of theoretische waterbouw. Ik kijk nu al uit naar die toekomstige samenwerking.

 

Martijn van Wijngaarden
Voorzitter Platform Jonge Waterbouwers

Gastcolumn De Waterbouwer - Editie 2 April 2025

Foto: Deelnemers van het Platform Jonge Waterbouwers (PJW) en Jong-Rijkswaterstaat bezoeken gezamenlijk de renovatie van de afmeervoorzieningen en remmingwerken bij de Zandkreeksluis.

 

Achtergrond

Martijn van Wijngaarden studeerde civiele techniek aan de TU Delft (richting waterbouw) en werkt bij De Klerk Werkendam als werkvoorbereider. Hier overziet en werkt hij aan de totale keten van tender tot realisatie.