Login
Logo Waterbouwers

De ene dag aan het lassen, de andere dag aan het varen

Johnny_de_groot_Vereniging_van_Waterbouwers

Johnny De Groot heeft zich binnen Hakkers opgewerkt tot lasser, schipper én kraanmachinist. Zo is hij de ene dag aan het lassen en de andere dag aan het varen. Bij de uitvoering van zijn werkzaamheden staat veiligheid hoog in het vaandel. Zo zijn het dragen van een zwemvest, helm en veiligheidsschoenen aan boord verplicht. Sommige regels kunnen lastig zijn.

Johnny De Groot heeft zich binnen Hakkers opgewerkt tot lasser, schipper én kraanmachinist. Zo is hij de ene dag aan het lassen en de andere dag aan het varen. Bij de uitvoering van zijn werkzaamheden staat veiligheid hoog in het vaandel. Zo zijn het dragen van een zwemvest, helm en veiligheidsschoenen aan boord verplicht. Sommige regels kunnen lastig zijn. “Het zou leuk zijn om jongens van een jaar of 16 die net van school komen mee te nemen aan boord zodat ze een kijkje kunnen nemen. Dat mag volgens de regels echter pas als ze 18 zijn. Dat vind ik jammer, maar ook begrijpelijk.” De Scheepvaartverkeerswet (SVW) zorgt voor veiligheid op het water. “We moeten altijd melden als we ergens aan het werk zijn. Zo weten andere schepen waar we liggen en kunnen ze indien nodig voorzichtig passeren.”

In de frontlinie

Toen De Groot nog op de middelbare school zat was hij ervan overtuigd dat zijn toekomst bij Defensie zou liggen. Na zijn examen was hij daarvoor echter nog te jong. Om de tussenliggende tijd tot hij oud genoeg was te overbruggen, besloot hij bij een leerbedrijf in de GWW aan de slag te gaan. “Het werken op of langs het water spreekt mij enorm aan.”

De Groot begon met de opleiding GWW-niveau 3 bij SGP Zuid-Holland en kwam vervolgens bij Hakkers terecht. Dat beviel zo goed, dat hij er nooit meer is weggegaan. “Bij mijn sollicitatie werd me gevraagd wat ik leuk zou vinden; betonwerk of juist de kant van constructie. Ik koos voor het laatste en ging aan de slag als lasser.” Bij Hakkers heeft De Groot het erg naar zijn zin. “Ik heb leuke collega’s en een goed salaris. Ik krijg volop de ruimte om relevante opleidingen te volgen, waarbij alles wordt bekostigd door mijn werkgever.” Bang om uitgezonden te worden naar het front hoeft De Groot dus niet meer te zijn. Of toch? “Ik sta nu ook in de frontlinie, maar dan bij Hakkers”, vertelt hij lachend.

Alle papieren op zak

“Na het behalen van mijn lasdiploma’s, heb ik mijn Diploma Schipper Binnenvaart en mijn Groot Vaarbewijs gehaald.” Inmiddels is De Groot werkzaam op een werkschip met een lengte van 36 meter, naar eigen zeggen het mooiste werkschip van Hakkers. “We hebben een telekraan aan boord. Daarom heb ik ook mijn hijsbewijs gehaald, zodat ik op dat vlak alle papieren op zak heb.” Toch leer je ook veel dingen in de praktijk. “Ik ben ook verantwoordelijk voor de motor van het schip. Toen ik de eerste keer aan boord stapte was ik echt een leek. Van mijn collega’s, echte oude rotten in het vak, leerde ik de fijne kneepjes. Hoe ik de motor moet onderhouden én draaiende kan houden.”

Afwisselend werk

Het werk dat hij doet vindt De Groot erg divers. “Geen dag of week is hetzelfde”, vertelt hij enthousiast. “We zitten met twee man aan boord en wisselen het kraanwerk om de dag af. Verder ben ik de ene dag aan het lassen en kan ik de andere dag juist weer een stuk varen.” Momenteel werkt De Groot aan project Acces World Terminals in Vlissingen. “Hier bouwen we de kade waar de schepen tegenaan liggen helemaal van begin tot eind op. Daar komt veel laswerk bij kijken, zoals het maken van de stoelen voor het hout waar de schepen straks tegenaan liggen, het snijden van gaten in de buispalen die nodig zijn om de ankerstangen doorheen te voeren en het lassen van stekken voor de betonploeg. Je kunt wel stellen dat ik nooit lang hetzelfde werk hoef te doen. Dat bevalt me prima.”

Mogelijkheden om door te groeien

Al mag het werk wat hij nu doet dan anders zijn dan het werk bij Defensie, waar hij vroeger van droomde; De Groot heeft geen moment spijt gehad van zijn keuze. “Het vak van waterbouwer is enorm divers. Je kunt binnen het vak veel verschillende kanten op en geen dag is hetzelfde. Je kunt al werkende verder groeien en leren om hogerop te komen.” Al werkt De Groot dan in een klein team; de sfeer en gezelligheid is er niet minder om. “We kunnen het goed met elkaar vinden. Tijdens het eten spelen we graag een potje kaart”, vertelt hij met veel plezier. En er is meer om naar uit te kijken. “Op vrijdag is het frikadellendag en gaat de frituurpan aan. Een mooie en smakelijke manier om de werkweek af te sluiten.” Voor mensen die nog twijfelen of de sector iets voor hen is heeft De Groot nog een goede tip. “Loop een keer een dagje mee. Dan word je vanzelf enthousiast.”

Meer informatie: www.hakkers.com