XblocPlus: innovatief blok voor dijkversterking
Tijdens de Wereldhavendagen vertelt Liz Kemp, specialist Waterbouw bij BAM Infra Nederland in een exclusief interview over de ontwikkeling van XblocPlus, een innovatief golfbrekerblok voor dijkversterking dat binnen BAM Infra is ontwikkeld. Hoewel de Afsluitdijk het eerste project is waar deze betonblokken werden toegepast, is er ook al interesse voor het product vanuit andere delen van de wereld, waaronder India en La Reunion, Frankrijk. Tijd om wat meer te weten te komen over deze innovatieve blokken.
Doorontwikkeling
Dit innovatieve blok is een doorontwikkeling van Xbloc. Het is ontstaan uit de vraag van verschillende bouwbedrijven naar een regelmatig te plaatsen blok dat eenvoudig te plaatsen is. Daarnaast was er het verzoek vanuit Rijkswaterstaat om een regelmatig geplaatst blok te ontwikkelen met behoud van de esthetiek van de dijk, die ingezet kon worden voor de versterking van de Afsluitdijk. Volgens Kemp voldeed Xbloc niet aan de vereisten vanwege zijn willekeurige oriëntatie. Dit stimuleerde de versnelde ontwikkeling van XblocPlus, waarbij de grootte per project varieert. “De blokken die werden ingezet voor de renovatie van de Afsluitdijk wegen 6.000 kilo per stuk. De productie vond plaats in Harlingen, waar de blokken via het water werden getransporteerd naar de Afsluitdijk. Daar werden ze vervolgens geplaatst op de dijk.”

Voordelen
BAM Infra werkte al vóór de Afsluitdijkrenovatie aan de ontwikkeling van dit nieuwe blok. XblocPlus biedt een uniforme plaatsing met strakke lijnen, wat resulteert in een strakke uitstraling. Bovendien vereist het minder materiaal ten opzichte van andere betonblokken. De blokken zijn zo ontworpen dat ze in elkaar grijpen, waardoor ze regelmatig kunnen worden geplaatst. Dat leidt tot een soepeler proces met minder kans op fouten en verstoringen. Dit resulteert in efficiëntie en effectiviteit. De vorm en ruimte in de blokken zijn ook bedacht om de biodiversiteit te bevorderen en dienen als schuilplaatsen voor zeeleven zoals schelpdieren.
Achtergrond
Met 13 jaar ervaring binnen BAM Infra en betrokkenheid bij de renovatie van de Afsluitdijk, brengt Liz inzicht in bodembescherming, dijkbekleding en waterveiligheid. Ze voelt zich erg thuis in de waterbouw. Ze geeft aan dat BAM Infra naast de werkzaamheden voor de Afsluitdijk ook werkt aan andere waterbouwprojecten. Zo is het bedrijf momenteel betrokken bij de ontwikkeling van de Zeesluis Terneuzen. Onlangs is BAM Infra toegetreden tot de Vereniging van Waterbouwers. Hieruit blijkt hun toewijding aan en ervaring in de waterbouwsector.
Meer informatie: www.baminfra.nl
Foto's: BAM Infra Nederland