Met mijn kennis en ervaring zorg ik ervoor dat de baggerwerkzaamheden vlotjes verlopen

Met mijn kennis en ervaring zorg ik ervoor dat de baggerwerkzaamheden vlotjes verlopen

Jan Willem van den Bos is machinist op het schip Reimerswaal van Reimerswaal Dredging. Hij is te allen tijde de rechterhand van de kapitein en vormt als het ware het mechanische brein op het schip. “Mijn werk is technisch en organisatorisch uitdagend en indrukwekkend van formaat.” “We hebben flink wat machines aan boord; 2 voortstuwingsmotoren van 5400 kilowatt en een baggersysteem dat gescheiden is met een eigen vermogen”, legt hij uit.” Verder beschikt het schip over elektrische jetpompen, baggerpompen en hydraulische systemen. In totaal hebben we toch al gauw zo’n 10.000 kilowatt aan power op het baggerschip draaien. Bovendien heeft het schip een zuigbuis van 175 ton. Als we die overboord doen, moeten we met de lieren zorgen voor voldoende contragewicht. Met slecht weer moet je wel weten waar je mee bezig bent. Het is balanceren en we zoeken altijd de grenzen op.”

Techniek

Waar de kapitein van het schip verantwoordelijk is voor het gehele schip en zijn bemanning, maar met name de navigatie, is Jan Willem van den Bos als machinist verantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord. Zowel de storingen als het onderhoud, van voortstuwing (hoofdmotor, gearbox en schroefas) tot energievoorziening (generator(s), hulpmotoren en hoofdschakelbord) en van stuurmachine tot ballastpompen. Ook de drinkwatervoorziening en afvalwatervoorziening is de verantwoordelijkheid van een machinist aan boord van een schip. “Ik heb echt met alle technische aspecten van het baggerschip te maken.”

Achtergrond

Na het voltooien van de opleiding Maritiem Officier aan HZ University of Applied Sciences in Vlissingen, is Van den Bos vier jaar bij Wagenborg gaan werken als machinist en stuurman. Toen ze steeds meer techniek gingen toepassen en de bediening eenvoudiger werd, gaf dat weinig uitdaging. “Ik heb toen een tijd gewerkt bij het plaatsen van windmolens aan de Belgische Kust voor de DEME Groep. Dat was wel mooi werk, maar voor een machinist is het nog steeds een rustige bedrijfsvoering. Toen Mark van Belzen van Reimerswaal Dredging in 2012 belde dat ze een nieuw schip gingen bouwen, zag ik daar de kans om aan de slag te gaan en mezelf op technisch vlak verder te ontwikkelen. Ik werk nu al 10 jaar met veel plezier bij Reimerswaal Dredging. Het schip Reimerswaal heeft meerdere functies. De klant bepaalt welke werkzaamheden we uitvoeren. Op dit moment voeren we vooral baggerwerkzaamheden uit op zee met drooglossen door middel van een walband. Daarin hebben we inmiddels met de bemanning een routine opgebouwd.”

Onderhoudswerkzaamheden

“Via het software onderhoudssysteem Marad zien we welke onderhoudstaken verricht moeten worden en wanneer. Van olie pijlen tot cilinderkop trekken tot lagers trekken. We doen zoveel mogelijk zelf en plannen zoveel mogelijk werkzaamheden vooruit. Toch weet je nooit precies wat er de volgende dag gaat gebeuren. Dat is altijd de uitdaging die je hebt als machinist. De dag verloopt namelijk altijd anders dan vooraf gepland. Daar moet je in deze functie dus flexibel mee om kunnen gaan.”

“Een aantal routinematige onderhoudswerkzaamheden kunnen we onderweg tussen de baggerwerkzaamheden op zee uitvoeren. Sommige grotere klussen of reparaties vergen meer tijd of inzet van dienstverleners. Die stellen we uit tot we weer aan wal liggen of tot de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Daarnaast houden we in het systeem goed bij wanneer de certificaten verlengd moeten worden. Zo zorgen we er voor dat het schip goed onderhouden is en netjes blijft. Toch gaat er ook weleens iets kapot. Voor mij ligt daar dan de uitdaging om dat zo snel mogelijk op te lossen. Bij een reparatie lig je al gauw drie weken achter op schema. Als ik dat kan voorkomen, geeft mij dat enorm veel voldoening.“

Vrijheid

“De manier van werken bij Reimerswaal Dredging spreekt me erg aan. Ik krijg veel vrijheid. We hebben bijvoorbeeld geen walorganisatie en beslissen en regelen veel zaken zelf, rechtstreeks vanaf het schip. Van het bestellen van een filtertje tot groot onderhoud. Ik heb daarbij met weinig beslissingsschakels te maken en dat scheelt tijd. We hebben nu bovendien een eigen werkplaats in Wemeldinge waar we onderdelen kunnen laten bezorgen en repareren.”

Duurzaamheid

“We hebben een aantal aanpassingen gedaan om het schip duurzamer te kunnen laten varen. Sinds 2015 zijn we op gasolie gaan varen. We doen een toevoeging aan de brandstof om een schonere verbranding in de motor te krijgen. Dat levert een reductie op van stikstof en NOx. De motoronderdelen blijven er schoner van. Daarnaast zijn we ook bezig om andere innovatieve oplossingen toe te passen zodat er minder onderhoud nodig is. De collega’s denken met me mee over mogelijke veranderingen en dat is fijn.”

Hecht team

Om de paar weken hebben we intern overleg. We staan met de hele bemanning achter de beslissingen die we nemen. Er zijn twee ploegen van 10-12 man en die wisselen om de twee weken. Er is nog een andere machinist die het dan van mij overneemt. Aan boord heerst een aanpakkersmentaliteit en iedereen helpt elkaar. Onderling zijn we één hecht team geworden, zonder rangen en standen. Iedereen kent zijn verantwoording en samen zorgen we ervoor dat de werkzaamheden uitgevoerd worden. Dat is fijn werken zo. Reimerswaal Dredging is wat dat betreft een fijne werkgever.”

Ook werken bij Reimerswaal Dredging? Zie www.reimerswaaldredging.com