Er gaat niets boven een tevreden klant

Er gaat niets boven een tevreden klant

Als Hoofd afdeling Ontwerp geeft Tim Van der Aart bij Hakkers leiding aan een groep constructeurs en ontwerpcoördinatoren. Daarnaast wordt hij regelmatig ingezet op projecten als ontwerpleider of projectleider ontwerpfase. Ook is Tim lid van het Platform Jonge Waterbouwers met wie hij regelmatig interessante projecten bezoekt. Een enerverende baan die geen dag verveelt, met volop afwisseling tussen planning, overleg, persoonlijk contact en werk op projecten. Werkelijk alles wordt in het werk gezet om tot een goed eindresultaat te komen. “Er gaat niets boven een tevreden klant.”

Toen twee neven van Tim aan de slag gingen in de grond- weg- en waterbouwsector hoorde hij op verjaardagen al snel mooie verhalen. “Ik besloot Civiele Techniek te gaan studeren in Den Bosch en had al snel in de gaten dat de waterbouwsector mij het meeste trok.” De grootsheid van projecten, de techniek of het nu gaat over een weg, een brug of een sluis; dat sprak me erg aan. Ook het feit dat het om objecten gaat die je vaak nog jaren ziet.”

Coördinerende rol

Als Hoofd afdeling Ontwerp geeft Tim leiding aan een groep constructeurs en ontwerpcoördinatoren. “Ik ben verantwoordelijk voor de planning van deze mensen op onze verschillende projecten. Ik zorg bij capaciteitPlatform Jonge Waterbouwerssproblemen dat er ingenieursbureaus of ZZP’ers die voor ons werken ingezet worden om te ondersteunen. Ook zorg ik dat de budgetten die nodig zijn meegenomen worden in de aanbestedingen.” Daarnaast wordt Tim ook regelmatig ingezet op projecten als ontwerpleider of projectleider ontwerpfase. “Daarin doe ik een stuk coördinatie van de ontwerpwerkzaamheden om te komen tot een tenderontwerp en een uitvoerbaar ontwerp en ben ik de link tussen de klant en onze constructeurs en tekenaars.” Ondertussen heeft Tim veel overleg met de andere afdelingen van Hakkers om te streven naar een zo veilig, duurzaam en economisch mogelijke inschrijving.

Van lezen tot projecten

Een dag per week besteed Tim aan het inzetten van mensen op andere projecten. De andere vier dagen vult hij met projecten. “In projecten werken we met een team. Daarmee ben je veel in overleg hoe je de zaken gaat aanpakken. Ik moet ook veel lezen. Contracten die we hebben, welke eisen er worden gesteld en hoe we die in kunnen vullen. Daar gaat soms best veel tijd in zitten.” Al zou Tim best wat vaker een project willen bezoeken; in de praktijk komt het er gewoon niet van. “Ik krijg veel feedback van onze uitvoerders en ga nu een keer per kwartaal naar een project toe. Daar zou ik best meer tijd voor vrij willen maken. Als ik er eenmaal ben, neem ik dan ook meestal echt even de tijd om goed rond te lopen en zoveel mogelijk mensen te spreken.” Tim heeft groot respect voor de mensen buiten. “Zij staan daar ook in weer en wind hun werk te doen. Daar heb ik echt bewondering voor.”

Toen hij al even voor Hakkers werkte werd intern gevraagd om lid te worden van het Platform Jonge Waterbouwers. “Ik heb daar ja op gezegd, omdat ik het belangrijk vind om dingen in de branche met je medewaterbouwers te kunnen bespreken. Voor mij is het altijd een stukje netwerken. Bij tenders zie je elkaar normaal gesproken nooit. Met de jonge waterbouwers bezoek je projecten en is er tijd en ruimte om met elkaar te sparren over actuele zaken en projecten in de branche. Zo doe je goede contacten op en geef je elkaar een kijkje in de keuken.” En er is nog een voordeel. “Projecten worden steeds groter, waardoor je steeds vaker partners nodig hebt en de samenwerking op moet zoeken. Dan is het goed als je beschikt over een betrouwbaar netwerk. Dat brengt je op lange termijn een stuk verder.” Persoonlijk vindt Tim de bijeenkomsten van de Jonge Waterbouwers een leuke afwisseling op het dagelijks werk. “Je zit een dag niet achter je bureau en bent gezellig met elkaar op stap om interessante projecten te bezoeken.”

Tevreden klant geeft energie

Het leukste aan zijn werk vindt Tim het spanningsveld tussen de harde wensen en eisen van de klant, en het werk wat je uiteindelijk wilt gaan maken. Aan de ene kant wil je een klant die tevreden is en precies heeft gekregen wat hij of zij wil. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook gewoon geld verdienen en probeer je het werk zo economisch en efficiënt mogelijk uit te voeren. Als dat beiden lukt dan heb je je ultieme doel bereikt. Er gaat niets boven een tevreden klant.” Een dag of een week is voor Tim geslaagd als hij samen met zijn team weer iemand tevreden heeft gemaakt. “Daar kan ik echt blij van worden. Ook als je een werk gegund krijgt waar je veel tijd in hebt gestoken. Dan zit ik met een brede lach op mijn gezicht in de auto naar huis. Ook klanten die terugkomen, omdat Hakkers de expertise die het in huis heeft ruimschoots en naar tevredenheid bewezen heeft, geven veel energie.”

Toekomst

Tim werkt inmiddels alweer acht jaar bij Hakkers, maar hij denkt er nog niet over om elders te gaan werken. “Ik ben een echt mensenmens en heb het hier erg naar mijn zin. Ik zit hier prima op mijn plaats en er liggen bij Hakkers nog uitdagingen genoeg om op te pakken. De lijnen binnen het bedrijf zijn gelukkig kort en alle deuren staan altijd open. Daar ligt de kracht van het bedrijf. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Als ontwerpteam maken wij daar deel van uit, omdat wij bepalen hoeveel staal er bijvoorbeeld in de grond gaat. We zullen steeds meer na moeten denken over de hoeveelheid materiaal en of er goede werkbare alternatieven zijn.”

Meer informatie: www.hakkers.com