Hakkers verricht alle werkzaamheden in eigen beheer

Hakkers verricht alle werkzaamheden in eigen beheer

Hakkers is een dynamisch familiebedrijf met wortels die teruggaan tot 1875. Een van de unieke eigenschappen van het bedrijf is dat ze alles in eigen beheer fabriceren. Of het nu gaat om staalbouw, betonbouw, funderingstechnieken of waterbouw; met de eigen vakmensen zoals ontwerpers, tekenaars, werkvoorbereiders en projectleiders worden de projecten één voor één opgepakt. “Onze medewerkers regelen alles van A tot Z. Zo’n aanpak vergt veel maatwerk, want elke situatie is uniek en kent een zekere mate van onvoorspelbaarheid. Met onze kennis en ervaring bieden we een doordachte oplossing voor iedere uitdaging die we tegenkomen”, geeft Jan-Mark van Mastwijk, algemeen directeur bij Hakkers aan. “Omdat we een grote verscheidenheid aan werkzaamheden kunnen verrichten, kunnen we goed voldoen aan de belangen van opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat.”

Voorbeeld

Een mooi voorbeeld waarbij alle facetten van Hakkers samenkomen is volgens Van Mastwijk het recent opgeleverde project in de haven van Rotterdam. “In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam hebben wij een steiger gerealiseerd op landhoogte. Er moesten palen geboord worden, hiervoor zorgt het domein Funderingstechniek binnen Hakkers. De stalen steigers zijn in onze eigen fabriekshal prefab gemaakt. Vervolgens hebben onze medewerkers die actief zijn in de waterbouw de palen geheid en op locatie gebracht, werkend vanaf een ponton. Tenslotte is er een betonnen dek op aangebracht, door onze eigen betonploeg. Bij zo’n project heb je als bedrijf alles zelf in de hand. Het is prachtig om te zien hoe de verschillende facetten van Hakkers naadloos op elkaar aansluiten en samenkomen in een mooi eindresultaat.”

Ontstaan

Hakkers is al jaren actief in de waterbouwsector. Na de eerste griendwerken en het beschermen van het land tegen het water van de Merwede, heeft Hakkers veel werkzaamheden verricht voor het aanleggen en herstellen van dijken en waterkeringen in Zeeland. Na de afronding van de Deltawerken is Hakkers zich meer gaan specialiseren in de constructieve waterbouw. Sinds de jaren zeventig is Hakkers actief betrokken bij de inrichting van havens, zoals de kades in Vlissingen en Amsterdam, maar werden ook de kades en oevers langs de kanalen in andere steden aangepakt. Sinds vijftien jaar is Hakkers ook actief in funderingstechnieken. “We zijn gespecialiseerd in de verankering van wanden en kades en het borend aanbrengen van funderingspalen. Sinds 2021hebben we onze staalbouw capaciteit fors uitgebreid. Daarbij verzorgen we nu naast de prefabricage voor eigen werken ook projecten voor externe partijen.”

Samenwerking met Rijkswaterstaat

Momenteel voert Hakkers onderhoudswerkzaamheden uit voor de vaarwegen GOVA (Groot Onderhoud Vaarwegen). Dit betreft het onderhoud aan verschillende kunstwerken waaronder de vervanging van de houten damwanden door stalen damwanden. Daarnaast hebben ze voor dit project ook veel verankeringswerkzaamheden uitgevoerd.

Een ander project in uitvoering voor Rijkswaterstaat is de Opwaardering van de Twentekanalen. Dit is een omvangrijk project waarbij Hakkers samen met Beens Groep en Van Oord 30 kilometer damwanden vervangt. Het logistieke proces was daarbij een grote uitdaging, terwijl de aanvoer van materialen tegelijkertijd onzeker was door de wisselende bouwprijzen. Kortom; een uitdaging van formaat.

Vorig jaar is ook het onderhoudsproject Merwedekanaal opgeleverd. “Dit project had een hele andere dynamiek omdat we daar veel meer te maken hadden met de bewoners in de binnenstad van Utrecht en Nieuwegein, en het omleggen van kabels en leidingen”, aldus Van Mastwijk.

Hakkers heeft al veel opdrachten mogen uitvoeren voor Rijkswaterstaat. “De uitvoering van waterbouwprojecten vergt altijd een intensieve samenwerking” zo geeft Van Mastwijk aan. “We kijken beiden door een eigen bril naar een project. Zij als opdrachtgever en wij als opdrachtnemer. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Zolang je elkaars belangen maar respecteert, verloopt de samenwerking prima. Uiteindelijk willen we met elkaar het beste eindresultaat bereiken en daar draait het om.”

Visie en Missie

Hakkers is in al die jaren misschien dan hetzelfde familiebedrijf gebleven, ze gaan wel mee met de tijd. “We hebben onze visie en missie aangescherpt en de kernwaarden opnieuw bepaald. Zo zijn we helemaal klaar voor de toekomst.”

Binnen ons familiebedrijf is de zorg voor elkaar erg belangrijk. Dat laatste licht Van Mastwijk toe. “We hebben de campagne ‘Wij werken Hak’ opgezet om de medewerkers aan te spreken op gedrag op de werkvloer. Hierdoor kunnen we het begrip veiligheid naar een hoger niveau tillen. Voor wat betreft duurzaam samenwerken kijken we verder dan alleen de inzet van materieel en de uitstoot. Ook duurzaam werkgeverschap en een sterke verbondenheid met de omgeving is voor ons belangrijk.”

Identiteit

Het bedrijfslogo van Hakkers is ook aangepast. “Het staat voor een andere identiteit”, licht Van Mastwijk toe. “We koesteren het verleden, omarmen het heden en kijken vol vertrouwen naar een mooie toekomst. We hebben nu zo’n 170 personen in vaste dienst en maken gebruik van 30 flexibele krachten. Met elkaar maken we het verschil. Alles wat we vandaag aanraken, kunnen we morgen mooier doorgeven aan de volgende generaties. Als familiebedrijf blijven we de lokale binding opzoeken, waarbij onze medewerkers zich kunnen ontwikkeling en we een gezond rendement behalen aan gecontroleerde groei. Een prettige samenwerking met opdrachtgevers en andere aannemers in allianties is belangrijk, net als het direct in contact staan met de omgeving.”

Meer informatie: www.hakkers.com