Werkbezoek DG Water en Bodem project Opwaardering Twentekanalen

Werkbezoek DG Water en Bodem project Opwaardering Twentekanalen

Op woensdag 18 januari jl. bracht Jaap Slootmaker, directeur-generaal Water en Bodem, een werkbezoek aan het Project Opwaardering Twentekanalen. Tijdens het bezoek kreeg de DG een uitgebreide toelichting over het project. Daarnaast maakten Hendrik Postma (voorzitter Vereniging van Waterbouwers) en Ronald Schinagl (vice-voorzitter Vereniging van Waterbouwers) van de gelegenheid gebruik om verder te praten over actuele kansen en uitdagingen binnen de waterbouwsector.

Bij aanvang van het bezoek op het projectkantoor in Almelo vertelde projectdirecteur Peter van Gelderen meer over het project, de geboden innovatieve oplossingen, tegengekomen uitdagingen en de reeds gemaakte voortgang. Tevens werden gedachten uitgewisseld over verschillende waterbouw dossiers zoals verduurzaming en PFAS. Daarna vertrok de delegatie naar Hengelo voor een locatiebezoek. Aan boord van kraanschip Leendert Sr kon men met eigen ogen zien wat het werk inhoudt en in gesprek gaan met de uitvoerders en bemanning.

Hendrik Postma: “Wij zijn blij dat Jaap Slootmaker de tijd heeft genomen voor dit werkbezoek. Een uitgelezen kans om op een informele manier tekst en uitleg te geven. Maar ook om te laten zien hoe beleid zich naar de dagelijkse praktijk voor de sector vertaalt. En dat kleine nuances soms een wereld van verschil kunnen betekenen. Daarom blijven wij graag in gesprek om in een vroeg stadium op een constructieve manier bij te kunnen dragen aan een toekomstbestendige sector en waterveilig Nederland.”

Project Opwaardering Twentekanalen

Binnen het Project Opwaardering Twentekanalen werkt de combinatie VOHB (Van Oord, Hakkers en Beens Groep) in opdracht van Rijkswaterstaat aan het verruimen van de vaarwegen en het vervangen van de damwanden. Verder wordt de waterweg verdiept en lokaal opgewaardeerd met de nodige kadevoorzieningen. De opwaardering was nodig om de verbindingen met het achterland voor de havens van Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam te verbeteren; het kanaal geschikt te maken voor grotere schepen en het verbeteren van de ecologische verbindingen.

Foto: Vlnr: Michiel Spitzer, Hendrik Postma, Ronald Schinagl, Jaap Slootmaker, Barend Klop, Ingrid Roos, Peter van Gelderen.