Baggeren is veel meer dan alleen maar varen
"Van kinds af aan werd ik aangetrokken tot de waterbouw. Het geeft mij zo’n kick om een groot baggerschip van 130 meter lang en 22 meter breed in mijn eentje te kunnen bedienen en te manoeuvreren door de soms smalle wateren. Bastian Sluiter is werkzaam bij Reimerswaal Dredging als eerste stuurman op het schip De Reimerswaal. “Naast het varen voeren we onderweg allerlei baggerwerkzaamheden uit. Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen maar het varen zelf. Telkens als we weer een project succesvol hebben afgerond, ben ik trots op al het werk dat we hebben verzet.”
Dynamiek
“Veel oud klasgenoten aan de Zeevaart school zijn aan het werk gegaan in de Kustvaart. Zij maken lange reizen en dan moeten ze tussentijds in de haven werkzaamheden uitvoeren. Dat is niks voor mij. Ik hou van meer dynamiek. In de waterbouw maken we vaak kortere reizen van zesendertig uur maar dat is veel actiever varen. We navigeren door drukke vaarwateren met een groot schip maar daarnaast doen we het laden en lossen en moeten we ook onderhouds- of reparaties uitvoeren. Je leert van alles onderweg. Dat maakt mijn werk zo leuk om te doen.”
Achtergrond
Bastian Sluiter heeft in 2018 de opleiding tot Maritieme officier afgerond aan de Zeevaart school in Vlissingen. Het laatste half jaar heeft hij stage gelopen als tweede stuurman op het schip de De Reimerswaal van Reimerswaal Dredging. Vervolgens heeft hij een tijdje als tweede stuurman meegewerkt op het zusterschip DC Orisant. Destijds was het schip vooral actief in de Baltic. Toen een kaptein vertrok, is Sluiter teruggekomen als eerste stuurman bij het stageschip de Reimerswaal. Sluiter heeft het nog steeds naar zijn zin bij Reimerswaal Dredging.
Generatie op generatie
Sluiter kwam als kinds af aan al snel in aanraking met de waterbouw. “Mijn vader was vroeger ook werkzaam als stuurman en later als machinist bij Reimerswaal Dredging. Momenteel is hij werkzaam op een ander schip. Als kind mocht ik in de vakanties vaak mee op het baggerschip De Reimerswaal. Ik keek mijn ogen uit. Zo beleefde ik op jonge leeftijd al van alles en ben ik beken geraakt met de wereld van de waterbouw.”
Werktijden
We zijn meestal twee weken aan boord. Dat zijn lange en intensieve werkdagen maar vervolgens zijn we wel weer twee weken vrij. Met mijn vader heb ik momenteel één week overlap. Als we allebei thuis zijn dan praten we bij. Het is leuk dat we onze waterbouwkennis en ervaringen zo samen kunnen delen. Bovendien volgt hij via de Marine Traffic navigatie ons schip als ik op zee ben.
Innovatie en duurzaamheid
“De bemanning bij Reimerswaal Dredging is zeer ervaren in het baggeren. Ze hebben inmiddels na al die jaren een routine opgebouwd. Mijn collega’s hebben me veel details bijgeleerd. Zo gaat dat. De oudere generatie leert de jongere generatie hoe je het beste de werkzaamheden kan gaan uitvoeren. Daarnaast proberen we na tien jaar tijd nog altijd te innoveren zodat we de werkzaamheden nog efficiënter en duurzamer kunnen uitvoeren. Daar ligt nog best een uitdaging voor de komende jaren. De schepen zijn kapitaalintensief en gaan wel 20 tot 30 jaar mee. We moeten de forse investeringen in aanpassingen in de loop der jaren wel terug kunnen verdienen.”
Navigatie, planning en uitvoering
“Als stuurman ben je verantwoordelijk voor een veilige navigatie van het baggerschip, hou je de planning in de gaten en zorg je voor een correcte uitvoering van het baggerproces. Het laden en lossen moet gebeuren binnen de gestelde termijn en de voorwaarden zoals gesteld door de opdrachtgever. Ik kan al manoeuvreren van het schip alleen uitvoeren. De kapitein kijkt alleen bij uitdagende manoeuvres nog over mijn schouder mee. Dat is wel fijn. Op den duur mag ik steeds meer taken zelfstandig gaan uitvoeren. Ik kan met iedereen van de bemanning goed overweg. Wat dat betreft heerst er een goede sfeer op het schip.”
Veilige werkomgeving
“Naast stuurman ben ik ook safety officier en zorg ik dat de veiligheidsmiddelen up to date blijven en regel ik de veiligheidsoefeningen voor de bemanning aan boord. Daarnaast spreek ik de medewerkers aan op onveilige situaties die kunnen ontstaan. Zo houden we elkaar bij de les en zorgen we voor een veilige werkomgeving.”
Afwisseling
“Ik verwacht dat ik de komende jaren nog steeds werkzaam ben in de waterbouwsector. Ik leer nog elke dag bij en de afwisseling in de werkzaamheden aan boord van een schip zorgt voor voldoende variatie. Wat dat betreft zie ik nog veel uitdagingen om in de toekomst mee aan de slag te gaan.”
Meer informatie over werken bij Reimerswaal Dredging: www.reimerswaaldredging.com