Natuur met natuur beschermen

Natuur met natuur beschermen

Eeuwenlang passen we al zinkstukken toe om onze kwetsbare bodems en oevers te beschermen tegen het water. Waar de traditionele wilgentenen matten steeds meer plaatsmaakten voor alternatieven met kunststof, is de klassieke ‘groene’ variant inmiddels weer in opmars. “De oude methode in combinatie met een moderne aanpak heeft enorme potentie”, aldus Dick van Aalsburg (Van Aalsburg B.V.). “Zinkstukken werden oorspronkelijk gemaakt van natuurlijke materialen”, legt Van Aalsburg uit. “Grote rollen wilgentenen, oftewel ‘wiepen’, worden samengevlochten tot zinkstukken van tot wel 5000 vierkante meter. Door die matten af te zinken en te bestorten met stenen, beschermen we onder meer havenbodems en onderwatergelegen delen van dijken en dammen tegen wegspoelen.”

Terug naar de oorsprong

Sinds halverwege de vorige eeuw werd er steeds meer geotextiel gebruikt in zinkstukken. Hoewel dit effectief en op korte termijn kostenbesparend is, is de productie daarvan allesbehalve duurzaam. Van Aalsburg: “Zelf gebruiken we zo veel mogelijk biologisch afbreekbare grondstoffen zoals jute, maisdoek of meerdere kruislagen wilgenhout. Allemaal prima alternatieven voor geotextiel.” Ons wilgenhout is een Nederlands, hernieuwbaar, sterk en toch flexibel product. “Bovendien nemen wilgen een hoop CO2 op uit de lucht, dat eenmaal onder water goed blijft opgeslagen”, voegt Van Aalsburg toe. “Onze wilgentenen komen van een eigen plantage in de Betuwe en van allerlei natuur- en recreatiegebieden, waaronder de Biesbosch. Zo dragen we er meteen aan bij om de cultuurhistorische waarden in deze gebieden in stand te houden.”

Duurzaam van boom tot bodem

Het familiebedrijf bestaat al 60 jaar en richtte zich eerst puur op het knotten en verhandelen van wilgenhout. Maar met de opkomst van geotextiel ging ook de kennis over het toepassen van klassieke zinkstukken verloren. “Daarom hebben wij ons inmiddels gespecialiseerd in zinkstukken maken en plaatsen”, zegt Van Aalsburg. “We zijn volledig gecertificeerd en hebben onze eigen transportmiddelen, machines en afzinkvloot. Hiermee kunnen wij aannemers bij projecten ondersteunen of de klus volledig uit handen nemen. Met oog op duurzaamheid gebruiken we daarbij 100% blauwe diesel, elektrische duwboten en beschikken we binnenkort over onze eerste elektrische kraan.”

Blijven innoveren

Als marktleider op het gebied van zinkstukken is Van Aalsburg B.V. inmiddels ook internationaal actief met projecten in België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Litouwen. Om voorop te blijven is het bedrijf volop aan het innoveren. Van Aalsburg: “We werken momenteel aan een gerobotiseerde wiepmachine. Hiermee verlichten we de werkzaamheden om wiepen te maken, zonder af te doen aan kwaliteit en duurzaamheid.” Naast zinkstukken specialiseert het familiebedrijf zich in andere duurzame producten van wilgenhout. Van schuttingen en vlonders tot complete eilanden. “Wilg is en blijft een veelzijdig materiaal. Dat werkte vroeger en nu nog steeds”, aldus familie Van Aalsburg.

Meer informatie: www.vanaalsburgbv.nl