Kennisdelen om veiligheidsbewustzijn te vergroten

Kennisdelen om veiligheidsbewustzijn te vergroten

Op 21 april 2022 kwam het Platform Veiligheid voor de tweede keer bij elkaar. Het Platform Veiligheid is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, de Vereniging van Waterbouwers en Bouwend Nederland, waarbij het doel is om het veiligheidsbewustzijn in de infrawereld te vergroten. Het faciliteert opdrachtgevers en opdrachtnemers om ervaringen te delen en het gesprek aan te gaan over goede voorbeelden en dilemma’s.

Dit keer gaf Rijkswaterstaat een presentatie over hun visie op opdrachtgeverschap, veiligheid en hoe dat uitwerkt in grote projecten zoals de Afsluitdijk en de Zeesluis IJmuiden. Drie verschillende sprekers gaven uitleg over de veiligheid, allen vanuit hun eigen rol. Zij bespraken ook aan de hand van twee dilemma’s, de verruiming van een stremming en een aangetroffen zeemijn, welke afwegingen gemaakt worden om een zo veilig mogelijke oplossing te vinden.

De organisatoren hebben bewust gekozen om veiligheid op een positieve manier te belichten, maar een deelnemer gaf na afloop aan, dat je wellicht meer leert van het bespreken van fouten. Voor de organiserende partijen stof tot nadenken over de aanpak van het derde platform. Dit vindt plaats in het najaar, wederom in ‘De Loft’ op de RDM Campus. Over één ding zijn de deelnemers het namelijk eens: op deze inspirerende locatie kom je los uit de dagelijkse beslommeringen wat zeker helpt bij het bespreken van dit belangrijke thema.