‘Het is prettig als mensen mij om specialistisch advies komen vragen’

‘Het is prettig als mensen mij om specialistisch advies komen vragen’

Eerlijk is eerlijk; toen Rowan van Paassen zich aan het voorbereiden was voor een studierichting, was de waterbouwsector voor hem niet echt in beeld. Dat veranderde toen hij zich wat beter ging oriënteren en in aanraking kwam met de studie civiele techniek. “Die richting leek me erg interessant.” Ook de praktijk bleek goed te bevallen. Inmiddels werkt Van Paassen alweer ruim vijf jaar als calculator en werkvoorbereider bij Verboon Maasland. “Het is prettig als mensen mij om specialistisch advies komen vragen.”

Het leuke aan het vak vindt Van Paassen het feit dat je letterlijk iets bijdraagt aan de buitenruimte. Ook het werken met groot materieel spreekt tot de verbeelding. “Zo maken we ons land een beetje mooier.” Zowel het proces als het eindresultaat zijn dan ook zaken die Van Paassen erg aanspreken. “Al is er van het baggerwerk dat wij doen meestal maar weinig te zien.”

Specialist op vakgebied
Van Paassen kwam op detacheringsbasis bij Verboon Maasland terecht, inmiddels ruim vijf jaar geleden. “Ik woon in Maasdijk dus dat is lekker dichtbij.” Eerst startte hij als beginnend calculator en werkvoorbereider. “Ik heb mezelf in de loop der jaren verder ontwikkeld en leerde veel bij over de technieken en het vak. Zo groei ik, krijg ik steeds meer verantwoordelijkheid en kom ik steeds een stapje verder.“ Toch is het streven niet om uiteindelijk ergens manager van te worden. “Ik merk aan mezelf dat ik het erg prettig vind als ik ergens in gespecialiseerd ben en mensen mij om advies komen vragen.”

Werk op kantoor en in praktijk
De baggertak waar Van Paassen als specialist voor werkt is een van de drie divisies van Verboon Maasland. “We zijn met een klein team verantwoordelijk voor de calculatie en werkvoorbereiding. Zo zijn we van de aanbesteding tot de oplevering betrokken.” Het werk bestaat onder andere uit calculeren, het schrijven van EMVI-plannen, de werkvoorbereiding en een stuk inkoop. Daarnaast zorgen Van Paassen en zijn collega’s voor een goede begeleiding tijdens het werk tot aan de oplevering en houden zij continu contact met de opdrachtgever. “Dat maakt het werk leuk en divers. Bij grotere bedrijven heb je vaak maar een taak. Hier heb ik met alle onderdelen van het vak te maken.” De laatste jaren wordt steeds vaker gewerkt in bouwteams. “Hier komt het ontwerpdeel sterk naar voren en kun je de opdrachtgever voorzien van advies. Daar kan ik mijn creativiteit goed in kwijt.” De helft van zijn werktijd is Van Paassen bezig met tenders, de andere helft met lopende opdrachten. Werk wat zich grotendeels afspeelt op het kantoor in Maasland. “Om de paar weken maak ik ruimte om projecten verspreid over het hele land op locatie te bezoeken.”

Duurzaamheid
Nu ons weer zich door klimaatverandering regelmatig van een extreme kant laat zien, is de waterbouwsector belangrijker dan ooit. “De overstromingen in Limburg vorig jaar, hebben aangetoond hoe belangrijk ruimte voor de rivier is. Ook wordt er steeds vaker materieel ingezet dat nauwelijks of geen CO-2 uitstoot heeft, zodat het klimaat niet verder belasten wordt.” Toch plaatst Van Paassen daar een kanttekening bij. “Waar een aantal jaren geleden in de gunning van projecten nog veel werd beoordeeld op de kwaliteit van het werk, lijkt dit nu bijna altijd plaats te hebben gemaakt voor het onderdeel duurzaamheid. Het moet met elkaar in balans zijn.” Verboon Maasland investeert dan ook voortdurend in duurzaamheid, bijvoorbeeld met innovatieve oplossingen voor hergebruik van vrijkomend methaangas en een compleet elektrische zuiger. Deze is voorbereid voor aansluiting op duurzame energiebronnen, zoals directe walaansluitingen, batterypacks of waterstofaggregaten. “Samen kijken wij binnen Verboon Maasland hoe we de sector nog duurzamer kunnen krijgen.”

Uitdagend werk
Een dag is geslaagd als Van Paassen een groot project aanneemt. “Dat is echt een stuk waardering voor je werk”, reageert hij enthousiast. “Maar als ik zie dat een werk in uitvoering goed loopt en het contact met de klanten goed is, dan is die dag voor mij ook een succes.” Voor mensen die nog twijfelen over de branche heeft hij nog wel een paar tips. “De waterbouwsector is op zich best specialistisch, maar je kunt binnen de branche alle kanten op en veel verschillende functies bekleden”, legt hij uit. “Van calculatie en werkvoorbereiding tot uitvoering, machine-onderhoud, landmeetkunde etc. Je kunt in Nederland werken, maar ook in het buitenland, in een sector waarin ons land overal ter wereld, wereldberoemd is.” Het meeste geniet Van Paassen van natuurontwikkelingsprojecten. “Dat zijn vaak mooie projecten op prachtige locaties, waarin ik veel vrijheid heb in het ontwerp. Zo waren we eilanden aan het opspuiten in de Grevelingen. Als dan de zeehonden op de baggerleiding liggen te zonnen, kan ik daar echt heel erg van genieten.”

Meer informatie: www.verboonmaasland.nl