Lezing ‘Baggeren, de wondere wereld van waterbouw’

Lezing ‘Baggeren, de wondere wereld van waterbouw’

Zaterdag 23 oktober a.s. geeft Remco van de Ven, samen met Bas de Goeij de lezing 'Baggeren, de wondere wereld van waterbouw' in het Nationaal Baggermuseum. Beide zijn hun hele werkzame leven actief geweest in de Baggerindustrie. De lezing is een boeiend verhaal over verleden, heden en toekomst in de Baggerindustrie ondersteund met divers beeldmateriaal.

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde. Over de hele wereld voeren baggeraars grootschalige projecten uit; het vliegveld Chek Lap Kok in Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de uitbreiding van het Suezkanaal, de aanleg van Europoort, Maasvlakte 1 en Maasvlakte 2 zijn slechts enkele recentere voorbeelden. Vroeger werden baggerwerken met de hand uitgevoerd. Rond het jaar 1850 werden baggerwerktuigen uitgerust met stoommachines en zo werd ineens veel meer mogelijk. Innovaties en ontwikkelingen zijn tot op heden essentieel voor de baggerindustrie.

Nederlandse baggerbedrijven, oorspronkelijk rondom Sliedrecht ontstaan, waren vanaf het allereerste begin betrokken bij grootschalige projecten over de hele wereld. De baggeraars gingen voor jaren naar verre oorden om baggerwerk uit te voeren en ondertussen regelden hun vrouwen geheel zelfstandig thuis alle voorkomende zaken.


Lezing ‘Baggeren, de wondere wereld van waterbouw

Datum en tijd: zaterdag 23 oktober om 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur)

Entreekosten: €4,- inclusief koffie met appeltaart

Na de lezing is het museum geopend voor publiek, entree €6,-, gratis toegang met Museumkaart.

Aanmelden: via e-mail reserveringen@baggermuseum.nl

Openingstijden: Het Nationaal Baggermuseum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur.