Reddingsvesten

Reddingsvesten

Net als in de waterbouw is veiligheid één van de belangrijke speerpunten in het beleid van de Europese binnenvaartorganisaties EBU en ESO. In het kader van 'man overboord', wordt het dragen van een reddingsvest dan ook door alle organisaties gepromoot en gestimuleerd. Er is een uitgebreid document opgesteld over de goede werking van een reddingsvest. Klik hier voor dit document.

Naar aanleiding van dit document heeft IVR in samenwerking met het CBRB, BLN en PZI een technisch bulletin gemaakt over gebruiken en onderhouden van een reddingsvest. Klik hier voor dit duidelijke en overzichtelijke bulletin.
Een goed werkend en gedragen reddingsvest draait degene die overboord is gevallen, zodra deze in het water komt, op de rug. Daardoor blijft het ademhalen mogelijk, ook bij bewusteloosheid. Te allen tijde moet iedereen aan boord van een schip of waterbouw werktuig op een goed en betrouwbaar reddingsvest kunnen vertrouwen. Daarbij is onderhoud van de reddingsvesten, maar ook het juist gebruiken van een reddingsvest van belang. Voor de bedrijven actief in de waterbouwsector zijn handreikingen beschikbaar.

Onderhoud tips:

  • Controleer regelmatig de keuringsdatum van het reddingsvest;
  • Laat het reddingsvest 1x per jaar keuren door een erkend leverancier;
  • Controleer het reddingsvest regelmatig op schade aan patronen, borgclips, automaat, smelttabletten, nylon beschermhoes en banden;
  • Houd voldoende voorraad aan van tabletten, borgclips en patronen;
  • Doe altijd een visuele controle van het reddingsvest voor gebruik;

Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de juiste levensduur van uw reddingsvesten. Een reddingsvest gaat niet eindeloos mee.

Draagtips:

  • Draag het reddingsvest zo dat er een vuist past tussen borstbanden en lichaam;
  • Gebruik de kruisband indien deze onderdeel is van het reddingsvest;
  • Als een reddingsvest 'trekt' in de nek, is meestal de borstband niet goed aangehaald. Een goed vastzittend reddingsvest verhoogt de veiligheid en het draagcomfort;
  • Draag het reddingsvest niet onder kleding (overalls, tassen en jassen);

Draag het reddingsvest consequent. Hoe vaker u het reddingsvest draagt, hoe prettiger het aanvoelt. U went immers aan het reddingsvest waardoor het “ongemak” verdwijnt.

Informatie: