Voorkom het vallen overboord

Voorkom het vallen overboord

Wees extra alert bij het overstappen naar de kade, steiger van een zeegaande of een binnenvaart waterbouwschip. Zeker in de wintermaanden kan het extra glad zijn op het dek. Let bovendien ook op orde en netheid aan boord van een waterbouw werktuig! Het lijken van die inkoppers, maar het is niet zo van zelfsprekend als het lijkt.

Ondanks het feit dat duidelijk te zien is dat het dragen van het reddingsvest op veel waterbouwschepen de laatste jaren enorm is toegenomen, vallen er jaarlijks nog enkele tientallen bemanningsleden overboord. Dit wordt vaak niet gemeld, omdat het 'goed' afloopt en dit risico 'erbij hoort'. Maar we willen deze werknemers toch helemaal niet overboord hebben? Het kan ook heel slecht aflopen! Elke verdrinking is er één te veel!

Overboord vallen komt helaas nog regelmatig voor in de waterbouwsector en dit kan leiden tot verdrinking. Om dit te voorkomen, is het nemen van maatregelen en bewustzijn van de risico's erg belangrijk. Daarom vraagt de Vereniging van Waterbouwers de ledenbedrijven om extra aandacht te besteden aan de risico's in de waterbouwsector en het voorkomen van incidenten. Ook zijn er handreikingen beschikbaar voor werkgevers en werknemers om veiligheidskwesties met risico's te voorkomen.

Uitglijden, struikelen, vallen en verstappen

In de herfst- en winterperiode zijn de weeromstandigheden van grote invloed op de veiligheid aan boord van een schip. Regen, ijzel, sneeuw zorgen voor gladheid, mist zorgt voor slecht zicht waardoor kans op uitglijden, struikelen en vallen aanzienlijk toeneemt. Het is belangrijk om in deze periode extra alert te zijn bij de uitvoering van de werkzaamheden op het schip of waterbouwwerktuig.

  • Zorg dat de looppaden en materialen vrij zijn van sneeuw en ijs;
  • Breng antislip aan op de looppaden;
  • Zorg voor goede verlichting;
  • Draag geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen en gebruik ze op de juiste manier, zoals geschikte schoenen tegen uitglijden;
  • Loop te allen tijde rustig en houdt de reling vast;
  • Overweeg wanneer welke activiteiten uitgevoerd worden, pas dit aan op de heersende omstandigheden;

Wees voorbereid en blijf communiceren met elkaar.

Informatie: