Vereniging van Waterbouwers tijdens het bouwprotest op woensdag 30 oktober j.l.

Vereniging van Waterbouwers tijdens het bouwprotest op woensdag 30 oktober j.l.

Het bouwprotest van afgelopen woensdag 30 oktober j.l. is geweest. De Vereniging van Waterbouwers was óók aanwezig tijdens het bouwprotest. Op deze dag gaven meer dan 6.000 bezoekers acte de présence en waren zo'n 1.000 voertuigen gestationeerd op het Malieveld.

''Om 10:00 uur hebben alle scheepshoorns op alle baggerschepen in heel Nederland geklonken'': vertelt Edwin Lokkerbol tijdens een interview op het bouwprotest.

Meer dan 30 branche- en ondernemersorganisaties, waaronder de Vereniging van Waterbouwers, ondertekenden het Manifest waarin ondernemers willen dat Den Haag, provincies en gemeenten de blokkade van de vergunningverlening met spoed opheffen en de economie weer laten draaien, terwijl een goed beleid wordt gemaakt voor de lange termijn. Dit Manifest stond woensdag 30 oktober j.l. in de landelijke kranten.

Het bouwprotest georganiseerd door ''Stichting Grond In Verzet'' wil met alle partijen op zoek naar een passende oplossing. Om de boodschap duidelijk te maken, organiseerde ''Stichting Grond In Verzet'' het bouwprotest met daarin de volgende eisen in het kort:

- werkbare regelgeving PFAS & Stikstof
- opschorten tijdelijk handelingskader PFAS
- hervatting vergunning verlening
- erkenning gevolgen huidige regelgeving.

Al voorafgaand aan het bouwprotest kondigde Staatssecretaris mevr. Stientje van Veldhoven aan met ruimere normen voor PFAS te komen. Deze nieuwe norm moet uiterlijk per 1 december van dit jaar ingaan. Er bereiken ons signalen dat deze verrijking van de norm alleen zal gelden voor de landbodem.

De Vereniging van Waterbouwers vindt de maatregelen slechts een start, laat Edwin Lokkerbol weten in een interview in de ''Cobouw''. ''De norm van 0,1 microgram per kilo voor de waterbodem is nooit op basis van metingen geweest, maar werd wel tot norm verheven. Met desastreuze effecten voor de branche. Het is een kleine winst, dat die ondergrens nu iets omhoog gaat.'' We denken dat de grond-, weg- en waterbouwers in de afgelopen drie maanden al 800 tot 900 miljoen euro aan werk zijn misgelopen, enkel door de PFAS-regels.

Onderstaand een overzicht van leden en de gevolgen voor hun bedrijf.

Klaas Kiewiet van ''Baggerbedrijf West Friesland'' laat in een item van NOS zien, wat de gevolgen voor zijn bedrijf zijn.
Jan Huijbers van ''Van den Herik Sliedrecht'' laat in een item bij WNL Goedemorgen Nederland zien, dat we pleiten voor de belangen van ons land.
Gerrit Jan van de Pol van ''GMB'' vertelt over de impact voor zijn bedrijf.