
Duurzaam met hoofdletter D: DC Orisant
Tot in de kleinste details is er op de DC Orisant aandacht voor duurzaamheid. Of het op de nieuwe sleephopperzuiger van Reimerswaal Dredging nu gaat om het powermanagementsysteem (PMS) waarmee de vier generatoren worden aangestuurd of het gebruik van ledverlichting en de roestvrijstalen onderdelen. “Duurzaamheid speelt bij ons een steeds belangrijkere rol", zegt Mark van Belzen, superintendent bij het familiebedrijf uit Goes, gespecialiseerd in zand- en grindwinning.
De DC Orisant ligt aan de kade van Royal IHC in Krimpen aan den IJssel. Het is aan boord van de DC Orisant op deze vrijdagochtend een drukte van belang. Logisch want de 142 meter lange sleephopperzuiger is net terug van zijn eerste proefvaart en er moet door de mannen van IHC nog wel het een en ander worden gedaan om het schip voor de officiële oplevering helemaal klaar te krijgen. “Over een paar weken is hij gereed en dan gaat hij naar de Oostzee om daar grind te winnen voor Group De Cloedt", vertelt Van Belzen. En daarmee geeft hij direct aan waar de letters DC voor staan. “Het schip is in een joint venture met Group De Cloedt gebouwd", legt hij uit. De voorbereidingen voor de bouw van het schip hebben ruim een jaar in beslag genomen. “Het begint met het formuleren wat je wilt en welke prestaties de sleephopperzuiger moet leveren. Het is voor alle partijen een heel intensief proces. Ook voor IHC die een schip als dit niet seriematig bouwt."
Wensenlijstje
Bovenaan het wensenlijstje stond dat duurzaamheid een belangrijke rol moest spelen. Duurzaamheid in verschillende aspecten. “Dus niet alleen op het gebied van materialen en gebruik maar ook qua levensduur. Het schip wordt ingezet voor de grindwinning. Maar als wij de DC Orisant over pakweg 15 jaar weer verkopen kan het ook als baggerschip worden gebruikt. Ook dat is duurzaam." Van Belzen vertelt dat zowel het ontwerp, het bedenken, als de bouw van de DC Orisant, dat meer dan twee jaar heeft geduurd, een boeiend traject is geweest. Het resultaat is een schip dat op technisch gebied momenteel het neusje van de zalm is. Het is ook niet voor niets dat de DC Orisant nog voor hij één kiezel uit zee heeft gewonnen al een nominatie voor de Dredging Award binnen heeft. “De DC Orisant is met de nieuwste technologieën uitgerust." Een goed voorbeeld daarvan is de aansturing van de vier generatoren met wisselende toerentallen. “Dat gebeurt door middel van een powermanagementsysteem. Dat systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bijschakeling van generatoren veel geleidelijker gaat en ze daardoor altijd het meest ideale toerental draaien met als gevolg een lager brandstofverbruik en CO2-uitstoot." Hoeveel lager moet de praktijk uitwijzen. “Het gaat om de wijze van gebruik. En dat heeft weer veel te maken met bewustwording bij onze medewerkers. Daar besteden wij intern veel aandacht aan. Ik denk dat de verlaging van het brandstofverbruik door de aanwezige techniek substantieel zal zijn."
De DC Orisant is verder de eerste sleephopperzuiger die met Dynamic Positionering DP2 is uitgevoerd. “Dit systeem zorgt ervoor dat we altijd exact en snel op de juiste positie komen te liggen waarbij de redundantie gewaarborgd is." En om ervoor te zorgen dat de DC Orisant in de haven op locatie blijft liggen, zijn er op het voor- en achterschip twee zogenaamde spudpalen gerealiseerd. “Deze palen hebben een lengte van 18 meter en laten we op de bodem zakken. Het eigen gewicht van de palen zorgt ervoor dat het schip stevig verankerd ligt en niet van zijn plaats komt."
Eén brok techniek
Dat de DC Orisant één brok techniek is blijkt wel op de brug. Vanaf deze plek wordt de DC Orisant bestuurd en wordt het werk aangestuurd. Tien beeldschermen staan hier opgesteld en de software zorgt ervoor dat bij wijze van spreken elk moertje en boutje op de DC Orisant zichtbaar kan worden gemaakt. “In principe", vertelt Van Belzen terwijl zijn blikken naar de voorplecht gaan, “is het schip door één persoon te besturen." Zelf heeft hij als kapitein de nodige ervaring met het varen en werken op een sleephopperzuiger. Om toch ook van het gezinsleven te kunnen genieten besloot hij een paar maanden geleden 'aan de wal' te gaan. “Maar", geeft hij onomwonden toe, “als ik dit hier zo zie, begint het wel een beetje te kriebelen."
Wat overigens opvalt is dat de brug erg groot is. Dat is een bewuste keuze van Reimerswaal geweest. “Dit is ook de plek waar de mannen met elkaar eten en televisiekijken." Voor dit laatste is zelfs een hele loungehoek ingericht. “Het is voor de officier van de wacht ook een stuk leuker dan alleen te moeten zitten." De DC Orisant telt straks acht bemanningsleden die telkens drie weken aan het werk zijn. “Het is om die reden dat onze stelregel was dat de mannen zich er thuis moeten kunnen voelen. Dus daarom ligt er hier op de brug bijvoorbeeld tapijt. Is er ook geen industriële keuken maar wel een professionele keuken die in een huis niet zou misstaan. En er ligt tapijt op de trappen en in de gang. Dat geeft een huiselijke sfeer maar zorgt bijvoorbeeld ook voor een geluidsreductie. Onze wensen waren voor IHC heel bijzonder. Voor dit aspect hebben ze de interieurbouwers van IHC Interior - betrokken." De hutten van de medewerkers zijn ruim. Iedereen beschikt over een eigen slaapkamer en sanitair. Er is een krachthonk om de zinnen te verzetten en nog een gemeenschappelijke ruimte waar men, zo laat het bordje zien, niet in werkkleding mag zitten.
Ledverlichting
Van Belzen wijst op de ledverlichting die overal is aangebracht. Op het dek zijn veel onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn waar mogelijk in roestvrijstaal uitgevoerd. “Dat scheelt telkens opnieuw verven en is ook duurzaam." Onze gids wijst op de bucketwheel installatie die het gewonnen materiaal via transportbanden op een zogenoemde walband stort. “Deze heeft een reikwijdte van zo'n 55 meter buiten het schip. Zo kunnen we heel eenvoudig stortsteen rond windmolens of platformfundaties storten." Binnen in de motorruimtes wijst hij op de elektromotoren. “Ze zijn uitwisselbaar, mocht er met één iets mis zijn." Ook dat was een wens op het lijstje: operationele betrouwbaarheid. “Alle systemen zijn dubbel uitgevoerd. Met andere woorden, als er een component uitvalt, kan het werk toch gewoon worden uitgevoerd."
Als hij van boord stapt, kijkt hij nog even achterom. “Dit is denk ik op dit moment wel het meest innovatieve schip." Op de vraag of er nog een open dag komt om de DC Orisant te bekijken schudt Van Belzen zijn hoofd. “Dat denk ik niet, deze boot moet zo snel mogelijk aan het werk. Elke dag niets doen kost nu eenmaal heel veel geld."